strelica prema hdz-u

PARADOKS SUSTAVA Kešer poklanja svoje nekretnine, ali postoji ‘kvaka’: Ministar uspije promašiti s upisivanjem jedne, a ja nisam s 250!

Posjedništvo se vodi u katastru, vlasništvo se vodi u gruntovnici. Npr. Kešer je jedne čestice '190 Podgaj 331 kvadrat, livada', a vlasnik te livade je Stjepan Jembrek koji je umro 1928. godne.

14:00h
0
Foto: Jurica Karan
Ilustracija // Foto: Jurica Karan

Poklanjanje nekretnina u mojem posjedništvu Ministarstvu pravosuđa Državnoj  geodetskoj upravi i medijima, naslov je elektronske pošte stigle nam od Mladena Kešera, šefa županijskog SDP-a. Pozvao je sve zainteresirane da dođu ispred ureda javne bilježnice kako bi odmah sve to riješili. Zašto bi mu tako nešto palo na pamet sam je pojasnio kad smo ga priupitali.

– Riječ je o tome da sam ja u svoju imovinsku karticu morao napisati preko 250 nekretnina što me svrstava među dužnosnike koji imaju najviše nekretnina u Hrvatskoj. Ja se tih nekretnina želim riješiti, želim ih podijeliti ljudima, Ministarstvu pravosuđa, Poreznoj, pripremio sam darovne ugovore i sve potrebno – rekao je u uvodu Kešer.

Radi se o poljima, livadama, oranicama u mjestima Potok Kalnički, Kalnik, Šopron i Ljublje Kalnički. Zašto to pokloniti? Evo što kaže.

– Imamo stotinu parcela koja svaka ima tisuću čestica, to su male parcele od 25, 50, 100, 200 kvadrata. Ja sam posjednik tih nekretnina. Ja tebi poklanjam tu nekretninu, ti ćeš ju uzeti, otići kod javnog bilježnika, tamo ćeš platiti ovjeru mojeg i svojeg potpisa 300 kuna, nakon toga će javni bilježnik proslijediti prema Poreznoj upravi. Oni će istog trenutka napraviti riješenje i procijeniti tu nekretninu koja nešto vrijedi. Onda ćeš platiti i porez na tu nekretninu. E sada dolaze problemi. Ja sam posjednik te nekretnine, a ti da bi postao vlasnik moraš pokrenuti tabularnu tužbu. Ona košta 5 do 7 tisuća kuna i traje osam, devet mjeseci, možda i prije ako imaš vezu na sudu. Nakon toga ti se pojavi vlasnik te nekretnine! Ja nisam vlasnik te nekretnine, ali na mene glasi – govori Kešer pa daje primjer.

Posjedništvo se vodi u katastru, vlasništvo se vodi u gruntovnici. Npr. Kešer je posjednik jedne čestice ‘190 Podgaj 331 kvadrat, livada’, a vlasnik te livade je Stjepan Jembrek koji je umro 1928. godine! Da bi došli do vlasništva nekretnine morate tužiti mrtve ljude!

– Ja sam morao u svoju imovinsku karticu upisati nekretnine koje moja obitelj ne posjeduje. Ja u naravi toga nemam. To je paradoks sustava! Država po tome ne postupa, uopće ih to ne zanima! Jedan ministar ima jednu nekretninu i on fula kod upisivanja, a ja nisam u njih 250. Pozivam ministre ovog momenta da ono što nisu napisali da podijele narodu! Oni nisu mogli jednu nekretninu točno i ispravno napisati, a mene prozivaju da sam dužnosnik koji ima najviše nekretnina – jasno poručuje Kešer.

Jasno je kako je ovim istupom Kešer svoju ljutnju usmjerio prema HDZ-u i njihovim aferama s imovinskim karticama. Posljednja je upravo ona ministra Krstičevića koji u svoju imovinsku karticu nije upisao točnu kvadraturu kuće i okućnice.