Patentirao spravu za kapanje očiju

13:04h
0

Sergio Budicin / Foto: znanost.com


Na 63. Međunarodnom sajmu ideja, inovacija i novih proizvoda IENA 2011.održanih u Nuernbergu, bilo je 15 hrvatskih inovacija, od čega je jedna osvojila brončanu medalju. Puljanin Sergio Budicin nagrađen je brončanom medaljom za izum sprave za stavljanje kapi u oči, koja je među oftamolozima izuzetno dobro prihvaćena.

‘Shvatio sam da nešto moram učiniti kako bi se olakšao stavljanje kapi u oči zbog toga što je u uputama pisalo da kapaljka nikako ne smije doći u dodir s trepavicama zbog toga što se tako može zagaditi lijek i dodatno zakomplicirati tj. pogoršati vid’, rekao je za istarski.hr.

Na ideju o korisnoj napravi došao je jer ima glaukom pa je i sam iskusio probleme prilikom stavljanja kapi u oči. Stoga je, za osobe koje često moraju kapati oči i više puta dnevno, s različitim kapima, ovaj izum itekako dobrodošao, a pohvalili su ga i liječnici, posebice oftamolozi.

Svoj izum još nije plasirao na tržište, ali s obzirom koliko je njegova naprava praktična, korisna i jednostavna za upotrebu, sigurni smo da uskoro hoće. Riječ je o napravi koja,rješava sve tehničke probleme stavljanja kapi u oči.

Izvor: znanost.com

čitam...