zanimljiv prijedlog

Pavković predložio da koprivnički Dom za starije nosi ime Zlate Bartl, vlasnici začuđeni: Ovo nam je prvi glas

Posthumno je njezino ime dobio jedan od novijih gradskih trgova, koji se nalazi na Lenišću, a dugo se pričalo i o ideji da joj se na području grada izgradi spomenik, no nikada nije realizirana. 

15:13h
0
Zlata Bartl i Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica
Ilustracija // foto: Jurica Karan, arhiva

Trg u blizini zgrade Policijske uprave Koprivničko križevačke županije nosi ime Zlate Bartl, zasigurno najpoznatije podravkašice u povijesti te kompanije, a u budućnosti bi njezino ime mogla nositi još jedna ustanova u tom kvartu.

Naime, u Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) došli su na ideju da koprivnički Dom za starije i nemoćne osobe nosi ime profesorice Zlate Bartl. Kako kažu, tim više što je nekoliko zadnjih godina života i provela u njemu. Napominju da su s ovim prijedlogom upoznali su Koprivničko-križevačku županiju, koja je vlasnik Doma i nadaju se pozitivnom odgovoru.

– Naša udruga je svojedobno predložila profesoricu Zlatu Bartl za počasnu građanku i da njeno ime nosi jedan koprivnički trg, što je prihvaćeno, pa stoga vjerujemo da nije potrebno naglašavati sve njezine zasluge. Poglavito ju je krasila skromnost, poštenje i radišnost i vjerujemo da će u Županiji to prepoznati i prihvatiti naš prijedlog – rekao je Mladen Pavković, predsjednik Udruge.

Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada 03.11.2017. // Foto: Matija Gudlin
Ovaj prijedlog inicirala je Pavkovićeva Udruga branitelja // Foto: Matija Gudlin
Ljubić: Važnija nam je kvaliteta usluge od imena Doma

Međutim, u Županiji zasad nisu dobili nikakav prijedlog niti su upoznati s ovom informacijom. Potvrdio nam je to zamjenik župana Ratimir Ljubić, kojega smo ovim upitom prilično iznenadili.

– Iskreno, ovo mi je prvi glas. Mi kao vlasnici nismo dobili nikakav prijedlog, možda su ga dobili u Upravi doma, a možda će nam tek stići. No, ovako na prvu teško vam mogu nešto konkretnije reći oko tog prijedloga, jer preimenovanje jedne takve ustanove ne ide preko noći – ukratko je rekao Ljubić, koji je u Županiji već četiri godine.

Kaže da u tom periodu nisu dobili sličan prijedlog oko imenovanja Doma, niti su oni kao vlasnici međusobno pričali o tome da isti nosi nečije ime.

– Nama veću ulogu od imena nosi njegov status. A tu smo na visokoj razini. Imamo kvalitetnu uslugu, zadovoljne štićenike i nije bez razloga naš Dom za starije i nemoćne osobe u samom hrvatskom vrhu. Zato nam ime istog u ovom trenutku i nije toliko bitno – zaključio je dožupan Ljubić.

Zlata Bartl
Iako nije rođena u Podravini, Zlata Bartl proslavila je Koprivnicu i Podravku // Foto: Arhiva
“Teta Vegeta” zadužila Podravku, Koprivnicu, ali i Hrvatsku

Podsjetimo, Zlata Bartl doselila je u Koprivnicu 1955. godine i tu počinje njezin znanstveni rad. Na njezinu inicijativu 1957. počinje proizvodnja dehidratiziranih juha, a dvije godine kasnije i Vegete, koja je s vremenom postala najpoznatiji Podravkin proizvod na svjetskom tržištu.

Za sve što je napravila za ovu kompaniju, ali i promociju Koprivnice i Hrvatske, nagrađena je brojnim odlikovanjima i priznanjima, a 2006. godine proglašena je i počasnom građankom Koprivnice. Također, u sklopu Kompanije, točnije u upravnoj zgradi Podravke nalazi se i njezina spomen soba, koja je obogaćena profesoričinim priznanjima i osobnim predmetima.

Popularna “teta Vegeta” preminula je 2008. godine u koprivničkoj bolnici, nakon duge i teške bolesti. Posthumno je njezino ime dobio jedan od novijih gradskih trgova, koji se nalazi na Lenišću, a dugo se pričalo i o ideji da joj se na području grada izgradi spomenik, no nikada nije realizirana.