Pavo Crnac: Za Dinamo nam ne treba nikakav dodatni motiv

14:58h
0
Pavo Crnac na presici Slavena Belupa

U subotu u 21 sat na Gradskom stadionu u Koprivnici igra se utakmica 3. kola MAXtv 1. HNL Slaven Belupo – Dinamo. Pomoćni trener Slavena Belupa Pavo Crnac naigrao se kontra Dinama kao stoper, ali i s trenerske klupe ima dobru minutažu protiv iste momčadi. Normalno je da se trenera pita jesu li dečki spremni.

 

– O spremnosti momčadi reći ću vam ovako: uvijek kad odigramo utakmicu imamo jedna dan rekuperacije. Odmah poslije utakmice sa Splitom okrenuli smo se prema idućoj utakmici, pripremi za Dinamo. Igrači koji su imali manju minutažu odigrali su jednu prijateljsku utakmicu i dobili priliku da sudjeluju u igri 60 ili 90 minuta, jer ipak je trening jedno, a sama utakmica drugo. Svaki idući trening priprema je za sljedeću utakmicu, u ovom slučaju Dinamo – kaže Crnac.

DINAMO JE KVALITETNIJA MOMČAD, ALI JEDVA ČEKAMO UTAKMICU

– S igračima nemamo nikakvih problema, svi su zdravi. Jedino će iz kombinacije za sastav izostati Borislav Pilipović, jer je dobio drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton, što automatski donosi suspenziju na idućoj utakmici. Igrači jedva čekaju, spremni su za taj događaj. Nekakav posebni dodatni motiv, mislim da im ne treba, ipak je Dinamo – Dinamo. Ukratko: jedva čekamo tu utakmicu.

No, oko sastava nije sve doumljeno. Još se razmišlja.

– Što se tiče nedoumica, imamo ih. Prvi problem je zatvoriti lijevi bok. Mislim da ćemo naći rješenje u Marasu, ali to je još pod upitnikom, pa ne mogu izaći s nekim imenima, do utakmice su još tri dana. No, Dinamo nas pozna, mi poznajemo Dinamo. Dinamo je kvalitetnija momčad, ima dosta pojedinaca, dosta jakih pojedinaca, individualaca koji mogu riješiti utakmicu sami. Svjedoci smo tome unazad dvije utakmice, jedne prvenstvene i jučer ove europske utakmice. Znači više pojedinaca može riješiti utakmicu. Mi moramo igrati strpljivo, čekati svoju priliku, a mi ćemo je stvoriti, mi ćemo doći u prigodu, stvar je samo realizacije. No, moramo priznati da je Dinamo jača momčad, da je Dinamo kvalitetnija momčad. Međutim, nikome se ne predajemo unaprijed, izvan terena – govori Pavo Crnac.

U SASTAVU NEMA I NE MOŽE BITI NEKIH IZNENAĐENJA

Sastav će biti standardan, uz varijacije. Pavo Crnac nije mogao reći točno jedanaestoricu, ali je objasnio:

– Na golu će biti Rodić. Desno je mala nedoumica, Mamić ili Purić, tim redom, zatim su tu Grgić, Kokalović, Maras. Standardno u veznoj liniji Milardović, Brezovec i tu je još jedna nedoumica: treći vezni igrač. Je li to Gregurina, Vojnović ili netko treći, vidjet ćemo. Krilni napadači su Mujanović i Benko i moramo imati špicu, mislim da sjedi na presici tu kraj mene i da treba igrati, Tomislav Bušić. Okvirno, na klupi će biti Pelin, Purić ili Mamić, iz vezne linije Gregurina ili Čanađija, Poljak, od napadača ne znam je li to Vojnović, Bušić ili neko treći. Standardna klupa, nema iznenađenja, ne možemo ništa izmijeniti drastično.

SVI TEŠKO IGRAJU KOD KUĆE KAD ”MORAŠ”

Pavo Crnac upozorio je na problem o dva lica istog sastava, doma i vani.

– Mislim da ste i sami primijetili, i to moraju igrači shvatiti, da moramo nešto mijenjati: jedna smo močad vani, druga smo momčad kod kuće. Kod kuće igramo puno teže, a nismo jedini, jer ako pogledamo početak ovoga prvenstva, prva dva kola, svi imaju problema doma. U tim utakmicama doma ”moraš”, suparnik se zatvori, čeka te na kontru, čeka svoju priliku. Tako smo mi išli u Split. Znali smo njihove probleme, njihov status, njihovu vrijednost, čekali smo svoju priliku i zabili gol, uzeli bod s kojim smo jako zadovoljni. Sada je tu Dinamo i mislim da moramo prepustiti inicijativu Dinamu, ne onu drastičnu inicijativu da nam stalno ugrožava gol, ali Dinamo je Dinamo. Mislim da ćemo i mi doći u prigode i stvar je naše mirnoće i, normalno, realizacije i inspiracije, čak i pojedinaca, iako mi nemamo takvih jakih individualaca, mi moramo djelovati grupno, kao momčad, homogena cjelina, da ”pogurnemo” malo Dinamo, ali u kontra smjeru.

DINAMO: JEDNOG MAKNEŠ, DRUGOG METNEŠ

Dinamo postiže dobre rezultate, makar ne igra ” bajno”. Radi odlične stvari i u Europi i u prvenstvu. Igra se zaboravlja, važno je da se zabije gol i ide dalje. Slaven Belupo sigurno će koristiti Dinamovu premoć za kontre. Kao što je igrao u Splitu, pretpostavljamo.

– Dinamo ima široki kadar. Kolegi treneru Jurčiću je, recimo, upitno je li Vrsaljko ili Tomečak, ili Rukavina – Beqiraj, ili Krstanović – Rukavina. Ima puno veći izbor igrača. Sinoćnja utakmica malo ih je iscrpila, prije svega dosta fizički, ali onda malo i psihički, jer smo čuli zvižduke i ono ”hoćemo pobjedu”. No, mi se ne možemo bazirati na tome da su umorni. Ne želim uopće pomisliti na to. Izbor je takav da se mogu maknuti jednI, staviti drugi. Na tu kartu ne možemo igrati. Poštujemo Dinamo, jer je kvalitetniji, naša najkvalitetnija momčad. Trenutno možda ne igra dobro, ali to je početak prvenstva, imaju i Europsku ligu. U onom trenutku kada se ne igra dobro traži se rezultat. To im uspijeva. A što će biti tek kad počnu igrati dobro?! Da ne pričamo.

SLAVEN BELUPO JOŠ JE U TRAŽENJU IGRE

– Kako ste vi zadovoljni s igrom? Nije još uvijek ono što bi htjeli?

– Prvo kolo, protiv Zagreba, očekuješ pobjedu, pod pritiskom si, noge su malo olovne, teške nekon priprema i to je očekivano. Vjerujem da ćemo poboljšati igru, neki naši igrači moraju se podignuti, jer smatramo da mogu puno više dati, a u ovom trenutku baš i nisu to očekivano dali. Svaka iduća utakmica, idući trening igrač se mora dokazivati, nametnuti treneru, skrenuti pažnju na sebe, ne samo onaj u 11, nego i u 18 i do 22. Mislim da im je to stalna prilika, naše je da to prepoznamo i da iskoristimo igračevu inspiraciju, da ga ubacimo u vatru da nam donese nekakav pomak. Na terenu imamo 11 igrača, s klupe možemo uvesti trojicu, a ta trojica moraju donijeti ritam, a mi moramo prepoznati koja su ta trojica, tko je spreman da unesen živost, da podigne ritam, od žustrine do agresije, duela, pasa. Još se uvijek tražimo. Dakle, ima jedna mala doza nezadovoljstva što se tiče igre, ali, eto, rezultat nas pokriva. pa da ponovim ono: što će tek biti kad počnemo dobro igrati!

POUKE IZ SVAKE UTAKMICE, TAKO I IZ VELIKE GORICE

– Kakve pouke nosite iz prijateljskog (izgubljenog) ogleda u Velikoj Gorici?

– Prvi trener Roy Ferenčina bio je na tribini i Velikoj Gorici, s tribine se bolje vidi. Primijetili ste da sam na prijateljskim utakmicama sjedio gore, zapisivao. Tako je i Roy zapisao neke stvari. Te utakmice su dodatni test onim igračima koji imaju manju minutažu. U toj momčadi u Velikoj Gorici bili su i Poljak i Purić i Mamić, igrači koji su trenutno na klupi, ali od njih očekujemo da kad uđu unutra da upravo oni dignu taj ritam. Ne možemo to očekivati od juniora koji  nam popunjavaju broj, njihovi treneri nam izlaze u susret da ipak možemo podijeliti minutažu, da nisu samo jedni opterećeni 90 minuta. Ali ujedno želimo i njih vidjeti, to je naša dosadašnja praksa u prijateljskim test-utakmicama za propitivanje forme nekih igrača koji nisu u prvom planu. Utvrdili smo da smo bili bolji nekakvih 30 minuta, onda se dogodi pad, iskakanje pojedinaca iz igre. Njima je sve rečeno, upozoreni su na to i svatko treba misliti o sebi. Kad se uđe u utakmicu, bio to mladi ili stari igrač, mora u tom trenutku dati najbolje što može. Trener je tu da to procjeni i ocijeni, da mu ukaže na dobre i loše stvari i ih se na treninzima do iduće utakmice iskorigira, da se dobre stvari koriste, loše ispravljaju.

POZIV NAVIJAČIMA: NEMA NIVES, ALI KLUB SE VOLI ZBOG NOGOMETA

– Što još dodati?

– Da, pozivamo navijače, podrška nam je bitna. Nadam se da neće jedini motiv biti ono što se priprema kraj stadiona, ili da dođe Nives, pa da se ljudi skupe. Volio bih i vjerujem da su došli ipak zato što vole klub. Uvjeren sam u to i pozivam ih i ovim putem da dođu u subotu u 21 sat na Gradski stadion.