Ovogodišnja križevačka najstražarica je Josipa Crnčić. Prvom pratiljom proglašena je Matea Škrlec, a drugom Karolina Crnčić.

Križevačka djevojačka straža povijesna je hrvatska vojna postrojba, koja se prvi put sastala kada se u srpnju 1848. godine na proputovanju kroz Križevce nakratko zadržao hrvatski ban Josip Jelačić.

Od ožujka 2011. godine članice su Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske. Redovne su sudionice kulturnih, zabavnih i turističkih manifestacija u Križevcima, a bile su i na ustoličenju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, kao i u ovogodišnjem svečanom mimohodu povodom 20. obljetnice Oluje u Zagrebu.

To je ujedno bio i jedan od najdražih događaja ovogodišnje križevačke najstražarice Josipe Crnčić. Za bolju od najboljih proglašena je prilikom otvorenja 18. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije u Križevcima.

Ova 15-godišnja djevojka iz Križevaca školuje se za komercijalista u Srednjoj školi Ivana Seljanca. U straži je dvije godine.

– Jako sam sretna, nisam se ovome uopće nadala – kazala je ona, dodavši kako je opasna ako to od nje trenutak zahtijeva.

– Vrlo vješto baratam sabljom, pazite me se – sa smiješkom na licu rekla je simpatična Josipa.

Prvom pratiljom proglašena je Matea Škrlec, a drugom Karolina Crnčić.

Cvijeće, lente i darove uručio im je križevački dogradonačelnik Tomislav Katanović.

Križevačka djevojačka straža samo u ovoj godini imala je 86 nastupa. Osim u Hrvatskoj, nastupile su dvaput i u Mađarskoj.