Sankcije

Pazite se! Tko ne nosi maske gdje mora može dobiti ‘paprenu’ kaznu i do 5000 kuna

Ako se odluče na kazne, na raspolaganju im stoje sankcije prema dva zakona.

10:45h
0
Foto: Ivan Brkić

Iako su maske odnedavno obavezne u trgovinama, zasad sankcija za njihovo nenošenje neće biti.

– Savjest, a ne sankcije – kratko je rekao ministar Vili Beroš, piše 24sata.

Ako se odluče na kazne, na raspolaganju im stoje sankcije prema dva zakona. Prema Zakonu o sustavu civilne zaštite, fizičkoj osobi može biti izrečena kazna od 1000 do 10.000 kuna ako ne izvršava mjere civilne zaštite. Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, sanitarni inspektor može za svaku povredu zakona na licu mjesta izreći kaznu od 5000 kuna.

U Državnom inspektoratu kažu da su dosad obavili oko tisuću nadzora u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama kako bi vidjeli poštuju li poslodavci obavezu da zaposlenici – konobari, trgovci i drugi – nose maske. Nije izrečena niti jedna kazna, koja za poslodavca iznosi 5000 kuna. Ako je kazna za pravnu osobu 5000 kuna, postavlja se pitanje bi li inspektori tako visoku kaznu “lijepili” i građanima zato što ne nose masku tamo gdje je to propisano.

– Nije poanta u kaznama, no imat ćemo i određene sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena – rekao je Davor Božinović. Trgovcima je poručio da ne bi trebali poslužiti kupca bez maske, no zasad nema niti sankcije koja bi ih na to mogla natjerati.

čitam...