Pažnja! Evo kako lako možete ostati bez 11.000 kuna ako ne čitate sitna slova u ugovoru

13:46h
0
Ponuda za EBN pristigla je i u našu redakciju, naslovljeno na tvrtku Kosinus

I Koprivnički poduzetnik nalazi se u bazi podataka EBN-a // screenshot: www.e-b-n.eu

Koprivnički poduzetnik naivno je ispunio obrazac i dobio svoj europski poslovni broj (EBN). Problem je taj što su mislili da ulaze u bazu podataka besplatno, ali to nije bio slučaj

Hrvatska gospodarska komora (HGK) još u svibnju prošle godine izdala je upozorenje svojim članicama da dobro pripaze prije nego što ispune i pošalju podatke kojima će dobiti svoj European Business Number (EBN, europski poslovni broj), ali mnoge hrvatske tvrtke to su ipak naivno učinile.

“Iako vizualno rješenje dopisa, naziv pošiljatelja, rok za podnošenje prijave i neki drugi elementi odaju dojam da se radi o formalnom dopisu javnog tijela Europske unije ili njene države članice, radi se o običnoj poslovnoj ponudi trgovačkog društva DAD GmbH, a EBN broj nije obvezan niti potreban za poslovanje unutar EU”, istaknuli su tada u priopćenju iz HGK-a.

Među brojnim hrvatskim tvrtkama koje su olako pristale na ponudu njemačke tvrtke sa sjedištem u Hamburgu bio je i Koprivnički poduzetnik. Da nešto ne štima shvatili su tek kada im je na naplatu stigla prva rata. A, stoji na kraju prijedloga za poslovnu suradnju, doduše vrlo sitnim slovima, takva usluga stoji 480 eura godišnje, s obveznim trajanjem od tri godine. Dakle, ukupno 1440 eura ili više od 11.000 kuna.

– To je dopis u kojem nam se nudila suradnja za ulazak u bazu podataka poslovnih subjekata u Europi. Zvučalo je jako dobro jer se na jednom mjestu može saznati sve o tvrtkama koje posluju na europskom tržištu. Kroz tu bazu, uvjeravali su nas, može se internacionalizirati posao ili naći odgovarajućeg partnera na europskom tržištu. Problem je taj što je na naslovnici dopisa pisalo da za nas klijente ne postoji nikakva obveza plaćanja, da je sve besplatno. Rekla bih da smo krivo navedeni, zato nismo ništa detaljnije proučavali – kazala je direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić.

Dodala je kako je ugovorna obveza počela trajati onoga trenutka kada su ispunili obrazac i ovjerili ga tvrtkinim žigom.

– Smatramo da smo prevareni i poslali smo u Njemačku dopis da ne želimo tu uslugu i zatražili raskid poslovne suradnje. Odgovorili su nam da je to nemoguće, ali u HGK-u kažu da to ne moramo plaćati. Ne isključujemo ni kolektivnu tužbu za lažno predstavljanje, jer nismo samo mi u Hrvatskoj oštećeni – istaknula je direktorica.

Tvrdi kako bi možda i poželjeli ostati u toj bazi podataka da su se uvjerili da EBN donosi bilo kakvu korist Koprivničkom poduzetniku.

– U odnosu na potencijalnu dobit, cijena njihove usluge je prevelika. U ovom trenutku to ne možemo i ne želimo plaćati. Ako se u budućnosti taj portal pokaže učinkovitim, možemo o svemu ponovno razmisliti – rekla je M. Golčić, poručivši kako ima brojnih drugih portala na kojima se mogu promovirati i to uistinu – besplatno.

Koprivnički poduzetnik i dalje se nalazi u bazi podataka EBN-a, a pronašli smo još neke tvrtke iz Koprivnice, Zagreba i regije. Poziv njemačke tvrtke stigao je prije nekoliko dana i u našu redakciju, naslovljeno na tvrtku Kosinus. Novost je da u ovom dopisu sitnim slovima stoji da je cijena usluge 677 eura. Nije poznato radi li se cjenik prema nekim određenim kriterijima, pa nije svima isti, ili je usluga samo drastično poskupjela. Kako bilo, samo nekoliko najosnovnijih podataka o vašoj tvrtki i poveznica za link vaše internetske stranice na EBN-u, ako je uopće imate, ne vrijedi ni približno toliko koliko njemačka tvrtka sve uredno naplaćuje. Stoga, budite oprezni i pažljivo pročitajte sadržaj takvih i svih sličnih dopisa. To ne vrijedi samo za poduzetnike, nego i za sve druge građane, čime god se bavili. Nejednom se pokazalo da je uvijek najvažnije ono što je napisano najsitnijim slovima, na dnu.

čitam...