Novosti iz koprivničke bolnice

Pedijatrija se neće graditi, bolnica će dobiti 8 milijuna kuna vrijedne uređaje, a u funkciju se vraća i mamograf

Kada sam u rujnu postao ravnatelj, situacija je postala granično zabrinjavajuća zbog višegodišnjeg trenda nekonzistentnog opremanja, rekao je Mato Devčić.

16:00h
4
Podijeli objavu
Koprivnička bolnica
Opća bolnica dobit će novo lice // Foto: arhiva

Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici u 2017. i 2018. godini dobit će niz novih medicinskih uređaja koji će podići kvalitetu usluge dostupnu pacijentima.

Ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić najavio je to na konferenciji za medije te je pojasnio kako će se za moderniziranje opreme utrošiti 8,5 milijuna kuna. Ta su sredstva dostupna zato što bolnica više ne mora plaćati kredit kojim se financirala nova zgrada.

– Kada sam u rujnu postao ravnatelj, situacija je postala granično zabrinjavajuća zbog višegodišnjeg trenda nekonzistentnog opremanja. Predvidjeli smo 5,3 milijuna kuna za opremanje radiologije, a ostatak će ići za 10-ak drugih djelatnosti – izjavio je ravnatelj, te napomenuo da smatra da ne postoji dominantna odgovornost prošle uprave jer ona nije imala kontinuitet da bi mogla nešto značajno promijeniti u opremanju bolnice.

RTG uređaj u bolnici // Foto: arhiva

Od većih uređaja izdvojio je digitalni rendgenski uređaj, novi ultrazvučni uređaj za radiologiju, pokretni rendgen za odjel intenzivne njege, a za 2018. godinu stvaraju se preduvjeti za dobivanje magnetske rezonance u bolnici.

Osim novih uređaja, od ponedjeljka će biti u funkciji i jedan koji je svojim dugotrajnim nedjelovanjem mnogima uzrokovao poteškoće – mamograf. Još od svibnja 2016. godine nije u funkciji, a sada se konačno zamijenio i testirao tako da je spreman za korištenje.

Znatan novac bit će uložen i u uslugu dnevne bolnice i dnevne kirurgije, o čemu smo već pisali. U projekt će se uložiti 36 milijuna kuna, Ministarstvo zdravstva dalo je pozitivnu ocjenu, a kroz 15-ak dana završit će se prijava za financiranje iz EU fondova. Time će pacijenti moći svoje tegobe riješiti u jednom danu, naravno, oni kod kojih je to moguće, a bolnici će se smanjiti troškovi koje prouzročuje nepotrebno višednevno zadržavanje pacijenata.

U uslugu dnevne bolnice bit će uklopljena i pedijatrija, o kojoj se dugo govorilo kao o zasebnom projektu. Do njega neće doći, već će dio kreveta pedijatrije biti prenamijenjeno za usluge dnevne pedijatrije, a ravnatelj tvrdi da će pacijenti time bolju skrb nego što je sada dobivaju.

Mato Devčić // Foto: Matija Gudlin

– U ovom trenutku nikako nema argumenata za pedijatriju kao izdvojen projekt, to pokazuju brojke. U Hrvatskoj nemamo izvor koji bi financijski mogao pratiti takav projekt. Ulaganje u dnevnu bolnicu svakako je dodana vrijednost i velik pomak za pedijatriju. Ona će dobiti novo lice i tijekom 28 mjeseci trajanja projekta bit će vidljiv pomak što se tiče infrastrukture pedijatrijskog odjela, kao i drugih osam disciplina zahvaćenih projektom – rekao je Devčić.

Još jedna novost je što će koprivnička bolnica obavljati preventivne sistematske preglede za hrvatske branitelje. Ove će godine biti pregledano 470 branitelja iz Koprivničko-križevačke županije, od kojih svaki ima barem 1500 dana u borbenom sektoru.

Također, 13 osoba će u idućih tjedan dana u bolnici dobiti posao, a radi se o zapošljavanju nemedicinskog osoblja u tehničkim službama.

Devčić je na kraju izričito odbacio sva nagađanja da će se kao HDZ-ov kandidat uključiti u utrku za gradonačelnika Križevaca na svibanjskim lokalnim izborima.

– Nemam namjeru kandidirati se za izvršnu funkciju, ne ulazim na taj način u generalnu politiku. Namjeravam ostati ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici – zaključio je.

Podijeli objavu
 • verumhr

  hehehehe….rekel je on i u svibnju prošle godine da je ravnatelj Zavoda za hitnu, da mu mandat traje do kraja 2017,, a kad ono, u kolovozu postaje ravnatelj Bolnice. A otišel iz bolnice da bude ravnatelj hitne, sad je bolnice i da mu ponude nekaj više, mam bi odbežal dalje. hebe se njemu za sve, osim za sebe. Veli on “nema argumenata za pedijatriju kao izdvojen projekt, to pokazuju brojke”…. koje crne brojke kada govorimo o djeci!? Kaj je to???? Roditelji ne mogu biti uz svoje djete jer nema soba, a on govori o brojkama….pa gdi mi živimo? cim je HADEZEOVAC tu eto kako se govori o potrebama djece, osjetljive skupine društva. Jadno, jadno….

 • Ivo Vita

  Ovu situaciju s bolnicom i općenito s gradom i gradskim poduzećima je napravio sdp i sada opet želi vlast bez sramote prema građanima, pa kako ih nije više sramota. Dragi građani, na nivou države vlada hdz minimum iduće 4 godine a vrlo vjerojatno i još 4. Što mislite da li će država odobravati bilo kakve projekte bilo kakva ulaganja u Koprivnicu ako na vlasti bude sdp? Znači jedina šansa za Koprivnicu jeste da na vlast dođe netko nezavisan ili hdz, samo na taj način imaju šansu povući vezu sa državom i privući investicije u Koprivnicu. Dakle ako želite da Koprivnica stagnira da se zaustave svi projekti da ostanemo bez brze ceste, da postanemo grad smeća, onda glasujte za sdp.

  • verumhr

   Halo— brzu cestu je napravio SDP, hdz i smranader su na tuđem zemljištu nekoliko puta otvarali brzu cestu s ovim našim velikim rvatinama.
   Ako je tako hdz jak u kc i imaju toliko dobrih kandidata zašto ih nije vlast povukla u zagreb. Nemaju ni kandidata za župana , a ostale kandidate vade iz formalina.

   kako HDZ brine za Koprivnicu i podravinu to su dokazali više puta, dok odu u zagreb odjednom zaborave od kud su došli.

   Daj mi reci koji projekti da se zaustave, o čemu ti pričaš.

   Smeće na piškornicu su gurali dečki s županije, a tam je hdz na vlast, pa o čemu ti pričaš.

   • Mali Mate

    verumhr mi ovdje razumijemo da si ti na platnom spisku SDP-a i da moraš tu po nalogu blebetati…a daj to radi malo diskretnije…