odluka hzjz-a

Period samoizolacije smanjen s 14 na 10 dana

08:37h
0
Foto: Ivan Balija
Vili Beroš // Foto: Ivan Balija

HZJZ je objavio novu odluku u kojoj na snagu stupaju ranije najavljene promjene vezane za testiranje na SARS-CoV-2, prekid izolacije i karantenu. Capak je najavio kako će se period samoizolacije smanjiti, što se sada i dogodilo.

– Prema odluci Ekspertne skupine kriznog stožera MZ, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 se skraćuje s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana – piše u najnovijoj odluci.

Isto tako, navedeni su kriteriji za odluku o prekidu samoizolacije koji su navedeni u četiri kategorije. Tako će sada odluka ovisiti o tome ima li pacijent blagu ili umjerenu kliničku sliku, ima li tešku kliničku sliku te o tome je li riječ o pacijentu “koji je imunokompromitiran/korisnik/djelatnik kolektiva s osjetljivom populacijom” i je li asimptomatski oboljeli od COVID-19.

– Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma (u prethodnoj verziji je bio jedan) – pojasnili su u uputama HZJZ-a.

Cijelu odluku možete pročitati OVDJE.