15.7 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
najkompleksniji pravosudni proces

Pet godina od presude afera Spice završila na Vrhovnom sudu: Raspravlja se o oslobađajućoj presudi Polančecu i osumnjičenoj sedmorki
P

Iza ovog suđenja stoje impresivne brojke. Trajalo je više od pet godina, sudski spis se protezao na 50 tisuća stranica, održano je 300 rasprava, a saslušano više od 130 svjedoka

Ne propustite

Optužnica je podignuta u rujnu 2010., suđenje je počelo u lipnju 2011. godine, a nepravomoćna presuda na Županijskom sudu u Zagrebu donesena u srpnju 2016. godine. Pet godina kasnije, u rujnu 2021. godine, Vrhovni sud počeo je raspravu o žalbama na presudu. Pogađate, pišemo o aferi Spice, jednom od najdugotrajnijih i najkompleksnijih procesa u povijesti hrvatskog pravosuđa.

Za one koje ne znaju, a takvih je malo, ili se možda varamo s obzirom na trajanje ovog procesa, riječ je o postupku u kojem je glavnu ulogu igrao bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, te bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac. Njih se sumnjičilo da su se, u suradnji s tadašnjim direktorom splitske tvrtke SMS Srđanom Mladinićem, suvlasnikom varaždinske Fima grupe Milanom Horvatom i odvjetnikom Zoranom Markovićem, udružili radi počinjenja kaznenog djela i za zlouporabu položaja i ovlasti.

Sudac ih 2016. oslobodio nepravomoćnom presudom

Točnije rečeno, sumnjičilo ih se da su pokušali preuzeti vlasništvo nad Podravkom te ju pritom oštetili za gotovo 400 milijuna kuna. Sudac Siniša Pleše, 2016. godine, nepravomoćnom presudom oslobodio ih je optužbi za preuzimanje Kompanije, no četvorica optuženih proglašeni su krivima da su Podravku oštetili dajući 65 milijuna kuna zajma splitskoj tvrtki SMS. To se odnosilo na Marinca, Šestaka, Pavlovića i Mladinića.

Marinac je osuđen na dvije godine zatvora, Šestak i Pavlović na 10, odnosno devet mjeseci koje mogu zamijeniti društveno korisnim radom, a Mladinić na šest mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. U slučaju da nepravomoćna presuda postane pravomoćna, Marinac će Podravki morati vratiti 65 milijuna kuna, a ostala trojica nešto više od 10 milijuna kuna. Dakle, četvorka će morati vratiti 76 milijuna kuna.

Odmah po donesenoj presudi Uskok se žalio nezadovoljan odlukom suda i slučaj je sada, pet godina kasnije, preuzeo Vrhovni sud. Za raspravu su predviđena tri dana, a odluka će biti donesena naknadno iza zatvorenih vrata. Ono što je sigurno, Vrhovni sud nepravomoćnu presudu može potvrditi, preinačiti ili ukinuti, a to bi značilo da se treba ponoviti suđenje, na koje je ionako utrošeno previše vremena.

Polančec se zbog procesa morao povući iz politike

Kako smo pisali prije pet godina, iza ovog suđenja stoje impresivne brojke. Trajalo je više od pet godina, sudski spis se protezao na 50 tisuća stranica, održano je 300 rasprava, a saslušano više od 130 svjedoka.

Nakon svega, Damir Polančec je rekao kako je zbog tog procesa morao izaći iz politike.

– Nikada nisam osnovao ili vodio bilo kakvu kriminalnu grupu, a posebno ne onu koja bi htjela Podravkinim novcem za sebe priskrbiti većinski paket dionica. Iz iscrpnog obrazloženja presude proizlazi kako nisam imao nikakve veze s inkriminacijama za koje sam bio optužen – rekao je tada Polančec, koji se u međuvremenu se povukao iz javnog života i posvetio privatnom biznisu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

gradi se na sve strane

FOTO Praši se pored stadiona, s jedne strane ceste Talijani dižu veliku trgovinu, s druge će niknuti zgrada s 34 stana i dva poslovna...

Nema dijela Koprivnice u kojem se nešto ne kopa, radi, gradi ili, pak, sanira. Grad nam je u zadnje...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti