Najbolji mladi knjižničar

Petar Lukačić: Htio bih da se knjižnica ne percipira kao mjesto u kojem mora biti tišina ili će knjižničar na tebe vikati

16:00h
0
Nagrađeni inovativni koprivnički knjižničar // Foto: Matija Gudlin

Zaslužan je za pokretanje knjižničnih društvenih mreža koje su danas postale standardni način rada i komunikacije knjižnice s korisnicima i cjelokupnom javnosti. Pokrenuo je jedinstveni program u Hrvatskoj, ali i Europi TEDxKoprivnicaLibrary konferencije.

Poznato lice koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović diplomirani knjižničar Petar Lukačić dobitnik je nacionalne nagrade Hrvatskoga knjižničarskog društva “Eva Verona” za 2016. godinu.

Nagrada se dodjeljuje najboljim mladim knjižničarima u Hrvatskoj do 35 godina za ostvarena iznimna postignuća i izvrsnost u radu, a uručena mu je je na najvećem stručnom okupljanju hrvatskih knjižničara, 41. godišnjoj skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva održanoj u Primoštenu.

Njega i još četiri knjižničara odabrao je poseban odbor u konkurenciji 14 mladih, perspektivnih knjižničara iz cijele Hrvatske, a nagrada mu je dodijeljena na prijedlog regionalnog Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.

– Lijep je osjećaj kad struka odnosno kolege knjižničari prepoznaju moj trud. Ljudi koji su dobili nagrade uz mene, i inače su mi inspiracija i bilo je super s njima podijeliti ovo iskustvo. Htio bih da se u javnosti knjižnica ne percipira kao mjesto u kojem mora biti tišina ili će knjižničar(ka) na tebe vikati. Knjižnice su puno više od toga. To se trudimo u Koprivnici svaki dan pokazati – podijelio je s nama dojmove Lukačić.

Nagrada za izuzetan doprinos i izvrsnost u radu // Foto: Matija Gudlin
Nagrada za iznimna postignuća i izvrsnost u radu // Foto: Matija Gudlin

Ovaj informator i voditelj odjela za odrasle, osim neposrednog rada s korisnicima, izuzetno je aktivan u organizaciji knjižničnih projekata i programa za građane. Od samog početka osobito se ističe uvođenjem inovativnih modela poslovanja, pa je tako zaslužan i za pokretanje knjižničnih društvenih mreža koje su danas postale standardni način rada i komunikacije knjižnice s korisnicima i cjelokupnom javnosti.

Pokrenuo je jedinstveni program u Hrvatskoj, ali i Europi TEDxKoprivnicaLibrary konferencije; na njegovu inicijativu knjižnica se uključila u koprivnički Street Art Festival što je rezultiralo oslikavanjem murala u prostoru knjižnice.

Član je Klastera za unaprjeđenje sustava cjeloživotnog učenja u županiji i organizacijskog odbora Galovićeve jeseni. Angažiran je na popularizaciji čitanja u elektroničkom okruženju posudbom tableta i e-čitača te je pridonio da koprivnička knjižnica postane prva knjižnica u Hrvatskoj koja posuđuje ove uređaje za kućnu upotrebu, a sudjeluje i u provedbi usluge Osobnog knjižničara.

Sudjelovao je na više stručnih i znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu, a njegov rad prepoznat je i na svjetskoj razini gdje je održao izlaganja na Svjetskim kongresima knjižničara (IFLA) u Francuskoj te u Južnoafričkoj Republici. U sklopu Grundtvig programa Europske unije studijski je boravio u Finskoj, proučavajući rad finskih narodnih knjižnica.

Svojim vrlo profesionalnim, ali i osobnim, originalnim pristupom radu u knjižnici, Petar Lukačić svrstao se već na samom početku svoje karijere među izvrsne knjižničare koji žive svoj poziv kao vlastitu misiju, a njegov neposredan i topao pristup prema svim ljudima čini ga omiljenim knjižničarom među korisnicima.

– Ekipa Odjela za odrasle velika mi je potpora i divno je s njima raditi te se svaki put radujem kad idem na posao. Koprivnička knjižnica jedna je od najboljih u Hrvatskoj što struka prepoznaje već godinama, a sad i Koprivničanci. Vjerujem da ću uskoro raditi u novoj zgradi gradske knjižnice i s kolegama stvarati nove programe za naše Koprivničance – zaključio je omiljeni koprivnički knjižničar.

Također, Lukačić je na spomenutoj skupštini održanoj pod nazivom „Knjižnice: fizički, virtualni i pravni prostor za usluge i korisnike“, suvereno vodio vrlo posjećenu panel raspravu o elektroničkim knjigama i njihovom uključivanju u ponudu hrvatskih knjižnica.