BIJEG SA ZAČELJA

Peterančani spasitelja pronašli u klupskoj legendi, momčad preuzeo Zdravko Blažek: Bilo je puno nagovaranja, ali Panonija je nešto neopisivo

Nalaze se na pretposljednjoj, 13. poziciji Prve ŽNL. U 13 odigranih susreta osvojili su devet bodova, što je devet više od za dno prikucanog Kalinovca te četiri manje od novigradske Drave, vojakovačke Viktorije, Mladosti Sigetec i Miklinovca.

15:00h
0
Foto: Ivan Balija

Trener Damir Perić, objavljeno je na službenoj klupskoj Facebook stranici, klupu Panonije iz Peteranca napustio je krajem siječnja. Najavili su tada Peterančani kako pregovaraju s nekolicinom provjerenih trenerskih imena, iako ništa nije službeno potvrđeno. Istaknuli su, pritom, dobro poznato ime Zdravka Blažeka, domaćeg stratega s kojim su pregovori, kazali su, u tome trenutku najdalje odmakli. Devet dana kasnije, potvrdili su kako je momčad na pripreme poveo upravo Blažek, i to u njegovu četvrtome mandatu na klupi ovoga kluba.


– Čujte, moram priznati kako sam jako teško prihvatio, bilo je puno nagovaranja. Rekao sam samome sebi kako se više neću baviti ovim poslom, posebice ne u svojem klubu. Puno mi je to obaveza i briga, imam privatne obaveze, a emocije su velike jer je riječ o mojem klubu u kojemu sam imao sve funkcije. Trenirao sam juniore i pionire, prvu ekipu u tri navrata pa bio i član Uprave – rekao nam je Blažek.

I, zaista, još u rujnu 2019. godine, kada je napustio klupu Drave iz Novigrada Podravskog, najavio je kako bi se mogao potpuno maknuti sa županijskih travnjaka. Rekao je tada, kao i ovoga tjedna prilikom našega razgovara, kako se umorio. No, zov njegove sredine, čini se, bio je prejak. Nakon godinu i pol pauze i isključivo praćenja nogometa kroz oči navijača, vratio se ulozi trenera.

– Čelni ljudi kluba, igrači i navijači bili su uporni. Prihvatio sam, iako znam da me čeka puno posla – svjestan je Blažek.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Blažek: “Panonija je moj klub, nešto neopisivo, ne mogu objasniti.”

Pogledom na tablicu Prve ŽNL vidljivo je kako ga stvarno čeka puno posla. Naime, Panonija se nalazi na pretposljednjoj, 13. poziciji. U 13 odigranih susreta osvojili su devet bodova, što je devet više od za dno prikucanog Kalinovca – o kojemu smo pisali ovdje – te četiri manje od novigradske Drave, vojakovačke Viktorije, Mladosti Sigetec i Miklinovca.

– Potrošio sam se. Imam svoje vizije koje ne pale, možda sam ja u krivu. Želim to pošteno odraditi, uvijek maksimalno do kraja. Rezultati me x puta ne prate. No, svima govorim, ne znam nijednog trenera koji ima svoj klub. Panonija je moj klub! Panonija mi je nešto neopisivo, ne mogu objasniti. Govorim od srca, želim pomoći. Na igralištu sam triput tjedno, idem na trčanje, stalno sam tu negdje. Žao mi je gledati klub kada ne ide onako kako bih ja htio. Motivira me ljubav prema klubu, ne daj Bože da izgorim u svemu tome. Nadam se da ćemo uspjeti. Nemamo velike prohtjeve, samo se želimo maknuti sa začelja pa od ljeta ekipu složiti kako si ja to zamišljam – govorio nam je o svojoj strasti, o Panoniji, Blažek, dodajući kako nije optimističan glede općenitog stanja u županijskom nogometu, s obzirom na manjak broja mladih igrača.

Otkako su epidemiološke mjere olabavljene, nogometaši su se vratili treninzima. Tako se i Peterančani, prema Blažekovim riječima, svakodnevno pripremaju za proljetni dio.

Matijas Ilić // Foto: NK Panonija Peteranec

– U pogonu smo od 1. veljače. Hoće li biti dovoljno ili ne, teško je reći. Još se okupljamo, kadar nije kompletan. Ne bojim se rada, igrači su me prihvatili, žele raditi. Na meni je dati sve od sebe – dodaje Blažek.

Potvrdio je kako rade na pojačanjima, no u zimskome je razdoblju, poznato je, teško dovesti igrače. Dosad je iz drnjanskog Tomislava stigao vratar Matijas Ilić. O novoj klupskoj jedinici Blažek ima samo riječi hvale, okarakteriziravši ga kao “blago, izvanrednog dečka i veliko pojačanje.”

– Moramo izdržati do šestoga mjeseca. A tada – zaokret, želimo pogledati više domaćih igrača. ema pomlatka na vidiku, moramo nešto popraviti, nadam se da ćemo uspjeti. Moramo zainteresirati djecu i roditelje – smatra Blažek, ponavljajući kako vjeruje u klub i ekipu.

čitam...