BRONČANA MEDALJA

Petika je uz Šoštarića orkestrirala uspjeh Hrvatske na Europskom prvenstvu: Svi koji su nas podcijenili, platili su ceh

Ponekad je iskočila vratarka Tea Pijević. Onda je Ana Debelić, najbolja pivotkinja turnira, odradila glavnu rolu. Larissa Kalaus je, recimo, zabila čak devet puta iz deset pokušaja protiv Nizozemki, dok je malo onih koji o doprinosu Ćamile Mičijević ne znaju gotovo sve.

12:04h
0
Snježana Petika
Snježana Petika // Foto: Matija Gudlin

Riječi su mu se obile o glavu, očito nema iskustva s time kada te netko podcijeni. Što je očekivao, da ćemo se predati? Pita se Snježana Petika – jedna od najboljih hrvatskih rukometašica ikada, a danas pomoćna trenerica ženske reprezentacije – u kontekstu izjava danskoga izbornika Jespera Jensena kojima je u podređeni položaj stavio danas brončane djevojke Europskog prvenstva održanog upravo u Danskoj.


– Takve sam stvari tijekom karijere doživjela bezbroj puta. Ljudska me, odnosno trenerska glupost ne može iznenaditi. Osobno, smatram kako su njegove izjave bile iz straha, ne uvjerenja. A ako je stvarno vjerovao u rečeno, možemo razgovarati o njegovoj inteligenciji. Takve izjave potiču inat i revolt, tada ponekad igraš iznad vlastitih mogućnosti kako bi dokazao suprotno. Svatko tko nas je podcijenio, platio je ceh – dodaje Petika, ujedno trenerica uzrasta početnica u Podravki Vegeti.

Rezultatom 25-19 u ogledu za treće mjesto Hrvatskoj je pripalo najveće žensko rukometno ostvarenje dosad. Možda jest najupečatljivija, ali nije jedina velika pobjeda na prvenstvu Staroga kontinenta. Hrvatska je, podsjetimo, slavila nad Mađarskom (22-24), Nizozemskom (27-25) i Srbijom (24-25) u prvoj fazi natjecanja. U drugome su krugu, pak, nadigrale Rumunjsku (25-20), nakon čega su bolje bile Norvežanke (25-36), pokazat će se, buduće europske prvakinje. Slavljem nad Njemačkom (23-20) potvrđen je prolazak u polufinale gdje je Francuska bila prejaka, poslavši Hrvatsku u utakmicu za treće mjesto, a sebi utabavši put u finale.

– Osvajanje medalje nitko od nas nije očekivao. Ali, vjerovali smo da možemo puno napraviti – tvrdi S. Petika.

Foto: Hrvatski rukometni savez Facebook

Gotovo su nakon svake utakmice medijski naslovi imali drugu protagonistkinju. Ponekad je iskočila vratarka Tea Pijević. Onda je Ana Debelić, inače najbolja pivotkinja turnira, odradila glavnu rolu. Larissa Kalaus je, recimo, zabila čak devet puta iz deset pokušaja protiv Nizozemki, dok je malo onih koji o doprinosu Ćamile Mičijević ne znaju gotovo sve. I tako dalje, i tako dalje.

– Obrana je u svim utakmicama, osim protiv Norveške i Francuske, odradila lavovski posao. Što je njima prošlo, skinula je Pijević. Svaka je utakmica iznjedrila najbolju igračicu. Koliko pratim rukomet, a pratim jako puno, obrane su svake godine sve lošije. Reprezentacije se baziraju na napad. Dakle, slomili smo ih onime čemu su se najmanje posvetili – objašnjava S. Petika.

Presica Rk Podravka
Foto: Ivan Brkić

Stručnome stožeru – koji predvodi izbornik Nenad Šoštarić – nedostajale su Podravkašice, s time da se kasnije priključila Dejana Milosavljević. Nije bilo ni vratarke Ivane Kapitanović. Na to Petika kaže kako nije vrijedilo kukati i plakati, istaknuvši da su pozvane igračice najbolje što su u datome trenutku imali. Istovremeno, ne znači da one koje su igrale ne bi bile u kadru i da su sve snage bile raspoložive, napominje pomoćna trenerica.

– Svaka medijska pozornost donosi poboljšanje uvjeta rada ženskog rukometa. Na nama je hoćemo li to na najbolji način iskoristiti, hoćemo li privući djevojčice u rukomet i ojačati bazu. Ovim rezultatom stvorili smo uvjete za promjenu percepcije ženskog rukometa. Ne iskoristimo li sljedećih mjeseci ili dva, prilika će proći. Ništa ne traje vječno – smatra S. Petika, pojasnivši kako je tri godine duga suradnja s izbornikom Šoštarićem vrlo korektna.

– Svatko zna svoj dio posla. Razmišljamo gotovo isto. Slažemo se, rekla bih, čak u 95 posto slučajeva, imamo iste poglede na rukomet, ista shvaćanja i želje – dodaje.

Povratak nekolicine igračica znači i zaoštravanje konkurencije. S jedne strane, super, a s druge valja održati pozitivnu, pobjedničku atmosferu.

– Ne bi trebalo biti problema. Zna se tko što radi, vjerojatno su igračice između sebe podijelile uloge. Hijerarhija se mora znati, mi se kao treneri u njihove odnose previše ne upuštamo. Pametne su, znaju kako je rezultat najbitniji, a kako bi do njega došle važna je atmosfera. U najboljim su igračkim godinama. Ako neće sada dati rezultat, kada će? Ne smijemo se uljuljati u slavu, zadovoljiti se samo time. Vidjet ćemo što vrijeme donosi – zaključuje Petika.

Foto: Hrvatski rukometni savez Facebook

čitam...