sjajan uspjeh

Petra Radin prva je žena u 52 godine koja je režirala Križevačko Veliko spravišče: Tražili su od mene promjene, ali da ništa ne mijenjam

Petra Radin kao prva redateljica koja je režirala tu kulturno povijesnu manifestaciju, ispričala nam je svoje dojmove.

20:30h
0
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci

Već 52 godine u Križevcima se održava kulturno-povijesna manifestacija, Križevačko Veliko Spravišče. Ova tradicionalna pučka svečanost organizira se u čast pomirbe Kalničkih šljivara i Križevačkih purgera, a ovogodišnji hepening režirala je hvaljena, sve traženija redateljica Petra Radin, piše tportal.hr.

Sve je počelo 1241. kada su Kalničani svojim šljivama pomogli Beli IV u obrani od Tatara. Kao zahvalu za pomoć, Bela IV dodjelio im je plemenitaške titule. To se križevačkim purgerima nije svidjelo pa su ih iz zavisti nazvali šljivarima te je započela svađa između križevačkih purgera i kalničkih šljivara. Nakon godina svađa purgeri i šljivari su se pomirili, ali ubrzo je započela nova svađa između stanovnika Gornjeg i Donjeg Križevca na temu koji od ta dva grada je onaj važniji.

Svađe su trajale stoljećima, sve do trenutka dolaska hrvatske kraljice i austrijske carice Marije Terezije, koja je 24. travnja 1752. odredila da ta dva grada imaju jedno ime – Križevci. Zbog stoljetnih međusobnih borbi, naši vrijedni glumci, po regulama križevačkih štatuta izvode predstavu koja prikazuje čin pomirdbe i priču o modernoj drami Romeo i Julija, gdje ljubav spaja križevčke purgere i kalničke šljivare.

Petra Radin kao prva redateljica koja je režirala tu kulturno povijesnu manifestaciju, ispričala nam je svoje dojmove.

Petra Radin // Foto: Facebook

– Križevčani su vam vrlo zahtjevni. Tražili su od mene promjene, ali da ništa ne mijenjam. Rekli bismo da je to bio velik izazov. Dva mjeseca ih nisam nista razumjela, što mogu zahvaliti mojim talijanko bokeljskim korijenima, a onda se sve razjasnilo. Kako? Prebacili smo probe iz dvorane – u klet. S njima vam to ide tako, a ja sam se vrlo brzo prilagodila. Uz dobru hranu, glazbu Fortune i Pletera i kapljicu vina s Kalnika sve je nekako bilo razumljivije i zabavnije. Moram istaknuti veliku vrijednost čuvanja tradicije i ljude koji strogo čuvaju regule štatuta, a među njima su prije svega – gospođa Olinka Gjigas, ravnateljica Turističke zajednice kojoj ništa, ali ništa nije nemoguće, Sabina Petranović Kešer, koja je napravila vrhunsku scenografiju, gospodin Palijan koji je bio gradonačelnik Križevaca, a danas s ponosom glumi Varoškog suca koji preuzima ključeve grada na tri dana, gradonačelnik Križevaca, gospodin Rajn, koji je također bio dio predstave te na kraju oni glavni – glumci koji ovo rade isključivo zbog očuvanja tradicije. Tu je naravno i moj tim – Lara Škrinjar, Sven Čustović – video i oblikovanje svjetla, Maja Kovač – pokret i koreografija. Ponosna sam što sam imala tu čast da budem prva žena, kako kažu. Dala sam sve od sebe da bude drugačije, a ništa ne mijenjam – ispričala je za tportal redateljica i glumica.

 

čitam...