Za svakoga ponešto

FOTO Počela je Picokijada: Posjetitelji uživali u iznimno bogatom programu

15:30h
0
Picokijada // Foto: djurdjevac.hr

Prvi dan posjetitelji su mogli uživati u raznim sportskim, glazbenim, gastronomskim i kulturnim događanjima koja nikoga nisu ostavila ravnodušnim.

Jučer je započela još jedna Picokijada, jedna od najznačajnijih i najomiljenijih kulturnih manifestacija kontinentalne Hrvatske. Prvi dan posjetitelji su mogli uživati u raznim sportskim, glazbenim, gastronomskim i kulturnim događanjima koja nikoga nisu ostavila ravnodušnim.

Picokijada je počela u plemićkom dvoru Barnagora S.O.S.-om, odnosno Sajmom Ostavljenih Stvari na kojemu su se razmjenjivali i prodavali antikviteti, umjetnine i suveniri raznih vrsta. Umjetnici, kreativci i entuzijasti mogli su tu naći zaista vrijedne dodatke svojim kolekcijama.

Prvi dan Picokijade već je tradicionalno obilježen i raznim sportskim događanjima i turnirima. Održan je teniski turnir parova Gem, set, meč, zatim odbojkaški turnir Picoki na pesku, a dolaskom večeri počela je i Noć košarke, tako da su ljubitelji sporta zasigurno došli na svoje. Na odbojkaškom turniru sudjelovalo je 12 ekipa, a pobjedu je odnijela ekipa Curke. Noć košarke privukla je sedam ekipa, a Ocvirki su nadvisili konkurenciju.

Gastronomija je uvijek važan dio svake Picokijade, a drukčije nije bilo ni ove godine. Picoki po piščoke omiljeno je događanje svih onih koji se vole osladiti tradicionalnim specijalitetima od piletine i raznim pilećim delicijama koje su se i ove godine nudile u Gradskom parku. Sudjelovalo je 16 natjecateljskih ekipa sastavljenih od najmanje 3 člana. Prvu je nagradu osvojila ekipa Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače dok je drugo mjesto pripalo Udruzi vinogradara Csurgo iz Mađarske, a treće mjesto Udruzi žena Grada Đurđevca.

U Galeriji Stari grad posjetitelji su mogli uživati u četveropolnom multimedijalnom projektu SLJINoid (Smrt, Ljubav, Izobilje/Lažno izobilje, Nasilje), projektu profesora s Akademije Likovnih Umjetnosti Danka Friščića. Osim ove, u galeriji se mogla vidjeti i izložba Uokvirena pozivnica, tradicionalna skupna izložba podravskih umjetnika.

Naravno, ništa ne može proći bez dobre glazbe, a za to su se pobrinuli izvrsni bendovi i sastavi. Posjetitelje je uveseljavao Old Big Band, a rasplesano je bilo i na koncertima Cinkuša i Danguba. Oni koji preferiraju folklor i tradicionalniji kulturno-uzmjetnički izričaj okupili su se na koncertu slavnog ansambla Lado, koji je oduševio prepunu dvoranu Strukovne škole. U svom programu izveli su i pokazali pjesme, plesove, običaje, svirku i narodne nošnje gotovo svih hrvatskih krajeva.

Picokijada se nastavlja danas glavnim dijelom programa koji, između ostaloga, uključuje i svečano otvaranje, uprizorenje Legende o Picokima te koncert Željka Bebeka.