Napon požara Koren i Jozinović najavili

Na Piškornicu se više neće dovoziti otpad iz Rijeke i pripremaju se velike mjere nadzora

11:40h
0
Darko Koren i Mladen Jozinović // Foto: Matija Gudlin

Ne bježimo od činjenice da postoji problem i da se dogodio incident. Otpad se više neće dovoziti izvan prostora regije, rekao je Darko Koren.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren danas je održao tiskovnu konferenciju povodom požara na odlagalištu otpada Piškornica te događaja i reakcija koje je taj događaj izazvao.

Komentirao je posjet ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića koji je u nedjelju obišao odlagalište otpada kako kaže, da bi prikupio bodove u predizbornoj kampanji.

– Došao je u posjet odlagalištu na potpuno neprimjeren način. U takvim situacijama mora se djelovati institucionalno, trebao je kontaktirati županijske čelnike, župana, načelnika stožera za zaštitu i spašavanje i sve ostale faktore u toj priči. On to nije napravio nego je demonstrativno došao na samu lokaciju i sazvao tiskovnu konferenciju koja je bila poslana memorandumu MOST-a. On je vodeći na njihovoj listi za drugu izbornu jedinicu i to je jasan primjer zlouporabe položaja – rekao je Koren.

Požar Piškornica
Požar na Piškornici // Foto: Ivan Brkić

Također je izjavio da razmišlja o tužbi protiv njegove pomoćnice Lidije Runko Luttenberger za koju smatra da je svojim priopćenjima o opasnosti požara za zdravlje građana nepotrebno uznemirila javnost.

Zasmetala mu je i reakcija Gradske vlasti na čelu s vršiteljem dužnosti gradonačelnika Mišelom Jakšićem, koji je tražio hitan sastanak s ministrom i prestanak dovoza otpada na Piškornicu, zato što su upravo oni prodali odlagalište Piškornici sa svim otpadom koji je tamo godinama i na kojemu se dogodio požar.

Međutim, župan je najavio da dovoza otpada izvan granica četiri županije sjeverozapadne Hrvatske više neće biti.

– Ne bježimo od činjenice da postoji problem i da se dogodio incident. Otpad se više neće dovoziti izvan prostora regije. Treba dopustiti svima da se reorganiziraju tako da će se to dogoditi tijekom mjesec dana – najavio je Koren.

Direktor Piškornice Mladen Jozinović još je jednom objasnio da je do zapaljenja došlo zbog kemijskog procesa fermentacije otpada starog pet godina, koji je njegova tvrtka naslijedila kupnjom odlagališta. Istaknuo je da i rade na unaprijeđenju sigurnosne situacije na samom odlagalištu.

– Tvrtka gubi jako puno novca na ovom odlagalištu. Nama je zbrinjavanje otpada na tom mjestu nametnuto kupnjom odlagališta. Sada ćemo iznajmiti vatrogasno vozilo od Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica da tamo bude 24 sata na dan. Plaćamo i zaštitare koji čuvaju odlagalište, postavit ćemo još četiri kamere za dodatan video nadzor, postavit ćemo i mjernu stanicu za kontroliranje kakvoće zraka čije ćemo rezultate objavljivati na internetskim stranicama poduzeća, radimo i na postavljanju baklje na kojoj bi gorio metan koji se nakuplja u otpadu… Vrhunski stručnjaci rade na ovom problemu. Tužan sam što je okosnica sustava u Hrvatskoj još uvijek odlaganje otpada i to bi se trebalo promijeniti odvajanjem i recikliranjem – izjavio je Jozinović.

Spomenuo je i da se količina otpada na odlagalištu neće znatno smanjiti prestankom dovoženja iz Rijeke i ostalih mjesta izvan regije, kao ni prihodi tvrtke.

Loading...