Krive vrijednosti

Pitali smo Koprivničance kako komentiraju slučaj Lidlić i gdje djeci kupuju odjeću

Ne vidim smisao u tome da se djeci kupuju skupe i markirane stvari, ionako ih brzo prerastu. Vjerujem da je to poteklo od roditelja i nije mi jasno što im je bilo da tako nešto izjave, jako glupo, kazao nam je Goran Blažević.

20:00h
0
Trgovina Lidl, Koprivnica // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Građane diljem Lijepe naše ovih je dana zgrozila vijest o tome kako se u Splitu, među vrtićkom djecom proširio naziv ‘Lidlić’. Tim se imenom djeca rugaju djeci kojima roditelji odjeću kupuju u Lidlu.

No, ovaj podrugljivi naziv kako kažu, koristi se za one slabijeg socijalnog statusa, bez obzira nose li Lidlovu odjeću ili ne.

Inače, poznato je da trgovački lanac ‘Lidl’ u svojoj ponudi ima odjeću po povoljnijim cijenama, pristupačnu svima.

Odlučili smo saznati što o tom slučaju misle građani Koprivnice.

Anketa Lidlići
Barbara Turk //Foto: Ivan Brkić

Barbara Turk smatra da nije normalno da dijete od četiri godine na taj način proziva svoje vršnjake.

– To nije normalno. No, vjerujem da je to utjecaj roditelja na djecu jer su premala da takvih izjava budu i svjesna. Uopće ne vidim u čemu je problem ako se kupuje jeftinije, a kvalitetno je – rekla je B. Turk.

S njom se složila i Štefica Šumiga koja ističe da su se, nažalost, izgubile one prave vrijednosti.

Anketa Lidlići
Štefica Šumiga//Foto: Ivan Brkić

– Meni je najbitnije da je moje dijete zdravo, a što će nositi, tako mi je svejedno, sve dok je kvalitetno. Nažalost, utjecaj roditelja na djecu je takav da ih se očito, uči krivim vrijednostima – rekla je Š. Šumiga.

 

Anketa Lidlići
Marija Šestak//Foto: Ivan Brkić

I Marija Šestak oštro je osudila ovaj čin te smatra da bi roditelji djeci trebali usaditi prave životne vrijednosti.

– Općenito, ljudi koji na taj način gledaju ostale, to puno govori o njima samima kakvi su zapravo. Budimo realni, djeci to samo može pasti na pamet ako čuju od roditelja – istaknula je M. Šestak.

Anketa Lidlići
Helena Kolonić //Foto: Ivan Brkić

Mlada majka Helena Kolonić također nije skrivala čuđenje zbog ovog slučaja koji je zgrozio javnost.

– Zaista jako ružno i tužno. Djeca se pogotovo ne mogu mogu tako gledati. Uopće nije bitno što čovjek nosi i gdje se oblači, već kakav je u duši – rekla je H. Kolonić.

Za Gorana Blaževića je najvažnije da dijete bude uredno i čisto, a što će obući, nije mu bitno.

Anketa Lidlići
Goran Blažević //Foto: Ivan Brkić

– Ne vidim smisao u tome da se djeci kupuju skupe i markirane stvari, ionako ih brzo prerastu. Vjerujem da je to poteklo od roditelja i nije mi jasno što im je bilo da tako nešto izjave, jako glupo – kazao nam je G. Blažević.

Zoran Patrčević smatra da je ovaj slučaj posljedica raslojavanja društva.

Anketa Lidlići
Zoran Patrčević //Foto: Ivan Brkić

– Vjerojatno ima veze s odgojom kod kuće, ali smatram i da treća poći od vrtića i škola. Te institucije bi također trebale utjecati na djecu i njihovo ponašanje – rekao je Z.Patrčević.

Zgrozilo je to i Zorana Vadlju koji smatra da nije sramota kupovati jeftinije i nemarkirano, ako je kvaliteta dobra.

Anketa Lidlići
Zoran Vadlja//Foto: Ivan Brkić

– Djecu treba učiti ljubavi i tako gledati, a ne da određuju svoje vršnjake na temelju odjeće. Općenito govoreći, uopće nije važno što čovjek i gdje kupuje ako je to ono što mu se sviđa ili je u skladu s novčanim mogućnostima – istaknuo je Z. Vadlja.

Anketa Lidlići
Mario Kiš//Foto: Ivan Brkić

S druge pak strane, Mario Kiš predlaže da bi bilo dobro da se u školu uvedu uniforme i da barem na taj način, sva djeca budu jednaka.

– S obzirom na to da sam profesor, često puta imam prilike nažalost, biti svjedok takvim izrugivanjima. Nastojim svojim djelovanjem utjecati na učenike, da to nije u redu. No, tu svakako ne smijemo zaboraviti ni kućni odgoj – rekao nam je M. Kiš.

 

 

 

 

 

čitam...