UPORABNA DOZVOLA

Pitomača će dobiti prvo reciklažno dvorište u županiji

Projekt je vrijedan 4,2 milijuna kuna, a sufinancira se sredstvima Europske unije.

11:41h
0
Foto: Općina Pitomača

Zahtjev za izdavanjem uporabne dozvole za projekt Izgradnje reciklažnog dvorišta u Pitomači prošli tjedan potpisao je načelnik Željko Grgačić.

Kako stoji na stranicama općine, cilj projekta se da se izgradnjom doprinese povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištima. Projekt je vrijedan 4,2 milijuna kuna, a sufinancira se sredstvima Europske unije.

Građanima će omogućiti da tijekom cijele godine, radnim danom i subotom, mogu besplatno u zasebne kontejnere odložiti otpad kao što su papir, elektronički otpad, staklo ili plastika. Time će se smanjiti prosječni troškovi sakupljanja glomaznog otpada i uvesti nadzor nad sakupljenim otpadom.

– Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobili smo 3,5 milijuna kuna, a od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 600 tisuća kuna, što znači da Općina iz svog proračuna za reciklažno dvorište izdvaja tek 122 tisuće kuna. Reciklažno dvorište je završeno, sada trebamo čekati uporabnu dozvolu koju ćemo, vjerujem, dobiti za 15-ak dana. Ovo je prvo reciklažno dvorište u našoj županiji i izuzetno smo ponosni da smo ovaj projekt uspješno završili – istaknuo je načelnik Grgačić, a prenijele službene stranice Pitomače.

Izgradnjom takvog suvremenog reciklažnog dvorišta uspostavit će se cjelovit sustav gospodarenja otpadom na području općine što odgovara zahtjevima Europske unije i hijerarhiji gospodarenja otpadom kao prihvaćenim načinom, odnosno slijedom onih prioriteta koji su najbolja opcija za okoliš, njegovo očuvanje te zdravlje ljudi.

čitam...
Loading...