Renesansni festival

Uz pivo, kušajte i ščipance, kaše, pečenu gusku pa čak i pizzu s koprivama

08:00h
0
Renesansni festival // Foto: Arhiva

Kopriva u Koprivnici nije prezrena biljka, nego svojevrsni zaštitnik grada, uostalom upravo njoj duguje svoje ime.

Samostansko pivo od kopriva, ščipanci od kopriva, koprivnjaci, ragu od vepra s koprivom, ječmena i prosena kaša s koprivama, pečena guska s koprivama, orehnjača s koprivama, jaja s koprivama, rakija od kopriva pa čak i pizza s koprivama koja se ne može kušati nigdje na svijetu, samo je dio delicija u kojima će moći uživati posjetitelji Renesansnog festivala.

Naime, svi ugostitelji na ovoj manifestaciji u svojoj ponudi imaju barem jedan specijalitet s ovom biljkom. Usto, kopriva će krasiti i razne suvenire, a svoje ime podarila je i Koprivku, omiljenom liku slikovnica za djecu, koji će omogućavati besplatan ulaz najmlađima.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Rezultat je to višegodišnjeg projekta stvaranja posebnog turističkog proizvoda, vjerojatno jedinstvenog u svijetu. Kopriva u Koprivnici nije prezrena biljka, nego svojevrsni zaštitnik grada, uostalom upravo njoj duguje svoje ime.

Legenda kaže da je ugarsko-hrvatskog kralja Belu IV, kad je u 13 stoljeću prolazio ovim krajem, konj izbacio iz sedla u koprive pored potoka kojeg je on u bijesu nazvao Koprivnicom, a njegove stanovnike Koprivničancima. Od legende se danas došlo do uspješnog turističkog i gospodarskog projekta i to ponajviše zahvaljujući ideji i aktivnostima Turističke zajednice Koprivnica koja je počela popularizirati ljekovitost, nutricionističke i ekološke vrijednosti, te afrodizijačka svojstva koprive.

Već nekoliko godina restorani u gradu na svojim jelovnicima redovito imaju jela od kopriva, nekoliko obrtnika uspješno se bavi proizvodnjom tjestenine, kolača, čajeva i rakije od koprive, a razvija se i proizvodnja ulja, sapuna i raznih pomada. Sve će to biti predstavljeno i na Renesansnom festivalu gdje će posebni doživljaj biti i kuhanje samostanskog piva od koprive koje će se odmah moći i kušati.

čitam...