Iz dnevnika istraživača

Pivo u šalici

09:36h
0
Iz dnevnika istraživača Goran Šafarek
Iz dnevnika istraživača Goran Šafarek

Ostali smo bez imalo vode, onakvi izmoreni i iscrpljeni, pogotovo ona trojica koja suvirili u krater. Sanjao sam da plivam u vodi, da bih se probudio suhih usta i takav otišao lizati led koji se nataložio na šatoru.

Foto: Goran Šafarek
Foto: Goran Šafarek

Katedrala u andskom gradu Arequipi bliješti, ovaj put obasjana jarkom uličnom rasvjetom i posebnim reflektorima Plaze de Armas, središnjeg trga prepunog šetačima. Bliještimo i mi, crvenih i ispucanih lica od snažnog sunčevog zračenja visoko na planini. Sjedimo na terasi na katu, zadovoljni što smo opet na kisiku. A unatoč koki (prethodna kolumna), druga noć bila je komatična, još više nego prva. Ostali smo bez imalo vode, onakvi izmoreni i iscrpljeni, pogotovo ona trojica koja su virili u krater. Sanjao sam da plivam u vodi, da bih se probudio suhih usta i takav otišao lizati led koji se nataložio na šatoru.

Nekako smo se uspjeli vratiti u podnožje, ostavivši za leđima zastrašujući vulkan. Onako žedan, skoro sam popio neku tekućinu za hlađenje iz terenca koji je došao po nas. U gradu smo se istuširali, sredili i onda željni uputili na večeru. Odabrali smo staru kolonijalnu građevinu na glavnom trgu, prepunu drva, a škripa dasaka potječe još možda iz doba konkvistadora.

Foto: Goran Šafarek
Foto: Goran Šafarek

Konačno stiže konobar te naručujemo večeru, nešto slasno i naravno pivu, puno pive, da skinemo prašinu s našeg probavila. «Večera može, piva ne može», odgovori nam ovaj. Pa kako, pa pivo je gotovo nacionalno piće Perua koje se konzumira u svim prilikama, upitasmo ga mi. «E vidite, danas je izborni dan i nema alkohola», objasni nam on. Nevjerojatno, toliko smo trpjeli gore, sanjali kako ćemo se najesti i napojiti ako preživimo i sad nam ovaj kaže da ne može… Vidjevši naše snuždene poglede konobar se udalji i za minutu dođe s bokalom za čaj i šalicama. Pogledasmo u bokal, a ovaj se pjeni. Zadovoljno ulismo taj čaj od hmelja u šalice i nazdravimo i Mistiju i Arequipi i poduzetnom konobaru dok je ispod nas hodala kolona demonstranata, noseći crveno-bijele peruanske zastave i izvikujući parole te politički burne 2000. godine. Mi za to nismo marili.

čitam...
Loading...