Županijska skupština

Plaće idu dolje svim djelatnicima Županije, najviše županu i dožupanima, Koren: Možemo ili smanjiti broj zaposlenih ili rezati plaće

Od važnijih točaka župan Koren je još izdvojio i prodaju manjinskih udjela Županije u Cestama Bjelovar i Poduzeću za ceste Varaždin.

16:30h
0
Darko Koren osvojio još jedan mandat na čelu županije // Foto: Matija Gudlin

U utorak, 26. rujna s početkom u od 16 sati, bit će održana treća sjednica Skupštine Koprivničko-križevačke županije.

Na dnevnom redu naći će se 29 točaka o kojima će skupštinari raspravljati.

Jedna od je i odluka o plaći i drugim pravima župana te njegovih zamjenika odnosno smanjenje koeficijenata za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Koprivničko- križevačke županije.

Prema riječima župana Darka Korena, riječ je o potezu kojeg je svojevremeno i najavio.

– Idemo u sistematizaciju radnih mjesta i korekciju koeficijenata. Znači, određeno smanjenje plaća djelatnicima za 150 do 200 kuna, a meni i zamjenicima oko 400 kuna otprilike. To smo i najavljivali da ćemo poslije izbora napraviti, a moramo zbog promjene kursa proračunskih politika, obzirom na probleme u prihodovnoj strani proračuna. Moramo rasteretiti i rashodovnu stranu u dijelu materijalnih troškova. To se može ili smanjenjem broja zaposlenih ili smanjenjem plaća. Nas i zakon obvezuje, regulira masu plaća u visini od 20 posto od izvornih prihoda – objasnio je župan Koren.

S obzirom na to da postoji mogućnost da se ta granica ‘probije’ i to zbog smanjenja prihoda po osnovi rente na mineralne sirovine, poduzete su spomenute mjere.

Upitali smo ga i hoće li biti otpuštanja djelatnika iz Županije.

– Usmjerit ćemo se na prirodni odljev. Idu nam tri, četiri djelatnika u mirovinu pa ćemo onda vidjeti na koji način ćemo taj njihov odlazak pokrpati – zaključuje župan.

Od važnijih točaka župan Koren je još izdvojio i prodaju manjinskih udjela Županije u Cestama Bjelovar i Poduzeću za ceste Varaždin.

Također, raspravljat će se o Županijskom proračunu, o poslovanju trgovačkih društava u kojima Županija ima dionice ili udjele, a odnosi se to na Piškornicu, Ceste Bjelovar, PZC Varaždin i Geopodravinu.

čitam...