Plan održive urbane mobilnosti SUMP izmijenit će izgled Koprivnice

07:20h
0
Ilustracija

Što je Plan održive mobilnosti i kako će utjecati na promet u našem gradu? Zanima li vas kako ćete već sutra putovati Koprivnicom? Hoće li baš vaša ulica postati jednosmjerna? Koje će vam nove prometne usluge stajati na raspolaganju? Hoće li vaše uobičajeno parkirno mjesto biti prenamijenjeno ili pak uređenije nego što je sada? Hoćete li već od jeseni moći putovati modernim električnim autobusom baš na liniji koja vas povezuje s poslom ili školom? Imate li prijedloge ili pitanja u vezi prometne infrastrukture ili usluga? Želite li bolju sigurnost u prometu za vašu djecu ili tražite mogućnost za jeftiniji prijevoz?


Sudeći prema vrlo skromnom odazivu na radionicu za građane, najavljivanom u medijima i web stranici Grada Koprivnice, čini se da interesa za odgovore na ova pitanja – nema. Možda je, uz nepopularni termin održavanja radionice (petak popodne) razlog i premalo objavljenih informacija o dokumentu koji se izrađuje u sklopu projekta CIVITAS DYN@MO. Radi bolje buduće komunikacije i uspješnijeg sudjelovanja u izradi SUMP-a, slijedi osnovni opis ove inovativne prometne strategije, koja gradski promet čini učinkovitijim, čišćim, energetski efikasnijim i boljim za sve nas.

SUMP je glavni alat koji Europska komisija preporučuje za rješavanje prometnih problema na lokalnoj razini. Njime se prvenstveno nastoji poboljšati dostupnost gradskih prostora svim korisnicima, a to znači davanje prednosti aktivnim oblicima prometovanja (pješačkom i biciklističkom prometu) i potrebama ranjivih skupina (djeca, stariji, bolesni, osobe s invaliditetom). Proširuju se pješačke zone i zone smirenog prometa, a prometnice sve više ravnopravno dijele automobili i bicikli, kao i vozila javnog prijevoza ( autobusi, taksi). Proširuju su mogućnosti za kombiniranje raznih načina i oblika prometovanja prema potrebama pojedinaca i povezuju u jedan zajednički sustav. Optimizira se automobilski promet, uz aktivno upravljanje parkiralištima. Konačni cilj: kvalitetniji život građana u ljepšem, tišem, sigurnijem i čišćem prometu ostvaruje se sudjelovanjem svih zainteresiranih, kako donositelja odluka, tako i ostalih dionika: poduzeća, ustanova, trgovina te samih građana kao konačnih korisnika.

Što SUMP donosi Koprivnici?Uz uspostavljanje modernog javnog prijevoza, ovom dugoročnom strategijom osiguravaju se uvjeti za financiranje nove prometne infrastrukture, smanjuju se mogućnosti prometnih nezgoda u kojima sudjeluju pješaci i biciklisti, a kroz inovativni kurikulum održivog planiranja i centar kompetencija za novo prometno planiranje otvoriti mogućnosti za školovanje i zapošljavanje novih stručnjaka za cijelu regiju Jugoistočne Europe. Kao prvom gradu u Hrvatskoj koji ovu strategiju izrađuje, otvaraju nam se jedinstvene mogućnosti za promociju cjelokupnog gospodarstva na europskoj razini.

Građane pozivamo da potraže dodatne informacije na www.kc-sump.eu i web stranici Grada Koprivnice, kao i facebook profilu CIVITAS DYN@MO i facebook stranici Koprivnica- Dinamičan grad. Sljedeća radionica za građane, u kojoj ćemo predstaviti planirane mjere i buduće projekte održat će se sredinom mjeseca svibnja.

Izvor: www.koprivnica.hr 

čitam...