obrtnička škola koprivnica

Plan upisa za iduću školsku godinu uskladili s tržištem rada

09:00h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Odlučili smo se za veliki broj zanimanja, ali s malim brojem učenika kako bismo im omogućili da se što prije zaposle nakon škole te da imaju što kvalitetniju praksu, rekao je Ratimir Ljubić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica.

Obrtnička škola Koprivnica u školskoj godini 2016./ 2017. upisuje čak 22 različita zanimanja i to dva četverogodišnja smjera, 17 trogodišnjih zanimanja i tri smjera za djecu s teškoćama u razvoju.


– Odlučili smo se za veliki broj zanimanja, ali s malim brojem učenika kako bismo im omogućili da se što prije zaposle nakon škole te da imaju što kvalitetniju praksu – rekao je Ratimir Ljubić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica.

Dodao je kako je novost je ta da ponovo uvode dva zanimanja koja se unazad pet godina nisu upisivala. Na inicijativu tvrtki Hangar 18 i Autocentar Bedeković odlučili su se za zanimanje autolakirer i elektroničar mehaničar kojih trenutno na tržištu rada nedostaje.

Konferencija za novinare // Foto: Adela Zember
Konferencija za novinare // Foto: Adela Zember

– Mi smo u kroničnoj potrebi za kvalitetnim i stručnim radnicima i to pogotovo u servisu stoga ćemo omogućiti stručnu praksu tijekom cijelog perioda školovanja  naglasio je Zoran Bogdanović iz Hangara.

S druge strane, osim praktične nastave, u Autocentru Bedeković spremni su i stipendirati učenike koji se odluče za ovo zanimanje. Osim 1500 kuna mjesečne stipendije kroz trogodišnje školovanje i stručne prakse, učenicima je osigurano i radno mjesto.

I Ivan Pal, zamjenik koprivničko-križevačkog župana i nekadašnji ravnatelj Obrtničke škole Koprivnice, podržava ovakvu inicijativu.

– Ovo je pravi primjer dvojnog sustava obrazovanja. Kada učenik završi proces školovanja i proces stručne prakse on je gotov radnik, spreman za tržište rada. Upravo to je smisao kvalitetnog dvojnog sustava – istaknuo je Pal.

čitam...