Razmatranje već idući tjedan

PLAN ZA POPUŠTANJE Frizeri bi nosili maske, kafići otvorili terase, turisti idu autom na Jadran…

Što se tiče škola, to ovisi o procjenama Nacionalnog stožera i epidemiologa, no razmatra se da se završni i diplomski ispiti ipak polažu u školama i fakultetima.

08:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Idući tjedan trebalo bi se početi razmatrati koje će mjere zaštite od širenja koronavirusa biti popuštene u Hrvatskoj, kao što su jučer najavili iz Nacionalnog kriznog stožera.

Većina mjera bit će produljeno nakon nedjelje, kada formalno istječu, no prvenstveno će se razmatrati ponovno pokretanje aktivnosti koje najviše znače za gospodarstvo. Kako piše Jutarnji, ministri su premijeru Plenkoviću napravili popis za svoje resore.

S obzirom na važnost turizma za hrvatsku ekonomiju, za početak se, zbog domaćih gostiju, predlaže otvaranje međugradskog prometa, a potom i granica prema našim autodestinacijama s kojih bi ove godine, u slučaju dobre epidemiološke slike, mogli imati nešto posjetitelja. Od smještajnih objekata prvo bi se otvaralo kampove, kuće za odmor i privatne iznajmljivače. Zaživjeti bi trebao i segment nautike, odnosno chartera.

Ilustracija // Foto: Sanjin Bojić

Tu su i kafići i restorani, koje mnogi željno iščekuju. Otvarali bi se samo oni koji imaju terasu i koji mogu na njoj osigurati dovoljnu distancu između gostiju i stolova.

Predložit će se postepeno otvaranje neprehrambenih trgovina, različitih obrta, poput frizerskih, kozmetičarskih, pedikerskih i salona za masažu, uz stroge mjere distanciranja, ograničavanje broja mušterija i uz nošenje maski, različitih servisa, trgovina s tehnikom, urara, postolara i ostalih, zatim knjižara, znanstvenih instituta, laboratorija… U to ne ulaze fitness centri i teretane, koji su još ‘na čekanju’.

Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr

Što se tiče škola, to ovisi o procjenama Nacionalnog stožera i epidemiologa, no razmatra se da se završni i diplomski ispiti ipak polažu u školama i fakultetima.

U sektoru prometa predložit će se otvaranje katamaranske teretne linije Zadar – Ancona, postupno uvođenje javnog prijevoza u gradovima po nedjeljnom voznom redu, a po istom režimu bi se postepeno otvarala i prigradska željeznica oko Zagreba. Vjerojatno će se kamionski promet odvijati bez policijske pratnje po utvrđenim koridorima i zaustavljanjima na određenim stajalištima. Razmišlja se i o smanjenju iznosa cestarina za hrvatske građane za 10 do 20 posto, otvaranju zračnih linija unutar Hrvatske te putovanja na otoke.

čitam...