Darko Koren (HSS) na gradilištu u Legradu

‘Planiramo nove velike investicije u osam školskih objekata’

14:53h
0
Župan Darko Koren u obilasku nove škole u Legradu // Foto: Matija Gudlin

Pripremamo i jedan megainvesticijski ciklus izgradnje sedam ili osam objekata koji su prema našem mišljenju potrebni koprivničko-križevačkoj županiji da bi se sustav školstva završio. To su projekti nove obrtničke škole u Koprivnici, gimnazije u Đurđevcu i Križevcima, četiri ili pet sportskih dvorana te osnovne škole u općini Koprivnički Ivanec – istaknuo je Koren.

Darko Koren (HSS), koprivničko-križevački župan, sedmi na listi Domoljubne koalicije, obišao je radove na novoj zgradi osnovne škole u Legradu. U pratnji Ivana Pala, svog zamjenika, i Branke Cuki, pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, porazgovarao je s radnicima i pogledao kako napreduju radovi.

– Projekt je u četvrtoj fazi, a obuhvaća potpuno novu zgradu osnovne škole i pripadajuću sportsku dvoranu. U ovoj godini planira se kompletno završiti građevinski dio i najveći dio unutarnjeg uređenja, a preostalo, uključujući okoliš i pristupne ceste, u idućoj godini – istaknuo je Koren.

Razlozi gradnje ove nove škole, kaže Koren, bili su neupitni jer su uvjeti u kojima djeca pohađaju školu izuzetno loši.

– Samim time podiže se jedan standard života u cijelom naselju odnosno u cijeloj općini. Legrad je inače općina s prilično negativnom demografskom strukturom tako da opada broj stanovnika i sigurno je to jedan od alata kojima bismo te procese mogli spriječiti ili umanjiti – naglasio je Koren.

Ova investicija vrijedna je 17 milijuna kuna, a u potpunosti se financira iz sredstava županijskog proračuna. Uz izgradnju nove područne škole u Cirkveni i školske sportske dvorane u Sokolovcu, dio je trogodišnjeg investicijskog ciklusa ukupno vrijednog 35 milijuna kuna. Izuzetak je izgradnja niskoenergetskog objekta u Cirkveni koju je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 1,4 milijuna kuna.

– Pripremamo i jedan megainvesticijski ciklus izgradnje sedam ili osam objekata koji su prema našem mišljenju potrebni koprivničko-križevačkoj županiji da bi se sustav školstva završio. To su projekti nove obrtničke škole u Koprivnici, gimnazije u Đurđevcu i Križevcima, četiri ili pet sportskih dvorana te osnovne škole u općini Koprivnički Ivanec – istaknuo je Koren i objasnio kako se radi o programu vrijednom otprilike 180 milijuna kuna, a koji će se nastojati izrealizirati kroz model javno privatnog partnerstva.

Na taj način, infrastrukturni ciklus ulaganja u školstvo bit će kompletiran, a tada predstoji riješiti strateška pitanja brige o tome na koji način unaprijediti školstvo, kaže Koren. Smatra da upravo iz razloga što je osnovno školstvo u Hrvatskoj obavezno, ono mora biti svima jednako dostupno.

– U budućnosti ću se zalagati za model nabave udžbenika za svu djecu, za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola te za montažu i nabavu ormarića za knjige jer danas je jedan od velikih problema taj što mala djeca nose izuzetno teške školske torbe, što uvelike utječe na njihovo zdravlje – zaključio je Koren.

čitam...