poziv

Plenković: Imamo toliko doza cjepiva na raspolaganju da ćemo cijepiti sve koji to žele, ne treba vam ni zdravstveno

Premijer je opet pozvao građane da se cijepe i ponovio kako veći broj cijepljenih znači i manje teško bolesnih

12:20h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Na jučerašnjoj sjednici Vlade premijer Plenković osvrnuo se na situaciju s cijepljenjem.

– Prvo, mi smo u situaciji da imamo cijepljenih najmanje 46,8% odraslih osoba, s dvije doze je cijepljeno 39%, što nije dovoljno. Europom se širi mnogo zarazniji delta soj koji će sigurno prevladati na našem kontinentu. U zemljama koje su dobro procijepljene pojavljuje se situacija da neovisno o porastu broja zaraženih nemaju značajan porast hospitalizacija i to je važno napomenuti – rekao je Plenković.

– Rizik zaraze veći je kod onih koji nisu cijepljeni, na 44 necijepljenje zaražene osobe jedna će preminuti. Pozivam kronične bolesnike i starije da se cijepe. Od početka pandemije 8230 osoba preminulo je od ili s covidom, a više od 92 % bili su stariji od 60 godina. Cjepiva ima u izobilju i može se cijepiti bilo tko, rekao je premijer i ponovno podsjetio što je njegova Vlada učinila po pitanju očuvanja radnih mjera.

– Stalno smo u ovoj krizi imali na umu misao vodilju – kod nas nije došlo do socijalne frakture, tj. krize i nezaposlenosti. Ohrabrujući su brojevi o osiguranicima. U odnosu na prošlu godinu više od 50.000 je zaposleno. Imamo više osiguranika nego 2019. To je sve ohrabrujuće, ali da bismo nastavili ove povoljne trendove, moramo voditi konstruktivan dijalog s partnerima, rekao je.

Podsjetio je i na dogovor o uvjetovanju potpora covid potvrdama.

– S ministrima Ćorićem i Aladrovićem je dogovoren mehanizam gdje je planirano da potpora od 4.000 kuna nastavi, treba stimulirati poslodavce i zaposlenike za covid potvrdu i kod onih gdje više od 70% radnika ima potvrdu dobivat će stopostotnu potporu, a kod ostalih ovisno o situaciji. Tako želimo potaknuti proces cijepljenja kod svih. Ovo je situacija u kojoj ovisimo jedni o drugima i što je više građana zaštićeno, to bolje, dodao je.

Zatim se ponovno vratio na cijepljenje i najavio izmjenu o kriterijima.

– Omogućit ćemo svim hrvatskim državljanima, neovisno od tome imaju li zdravstveno osiguranje, da se cijepe. Hrvati iz BiH ili s bilo kojeg kraja svijeta mogu doći ovdje i cijepiti se. Imamo toliko doza cjepiva na raspolaganju da ćemo cijepiti sve koji to žele, to će biti naš doprinos obuzdavanju pandemije, rekao je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se tom odlukom osigurava mogućnost cijepljenja i osobama koje nemaju status osigurane osobe po zakonima kojima se uređuje obvezno zdravstveno osiguranje i obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvena zaštita stranaca u Hrvatskoj.

– Svi stanovnici Hrvatske, neovisno o državljanstvu i statusu osiguranja, pripadnici su istog kolektiva u epidemiološkom smislu i jednako doprinose širenju infekcije u populaciji – kazao je.

Stoga je, poručio je, u cilju zaštite osiguranih hrvatskih građana epidemiološki opravdano cijepiti i sve neosigurane osobe.

Odluka se odnosi na hrvatske državljane koji nemaju status osigurane osobe po zakonima kojima se uređuje obvezno zdravstveno osiguranje i obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvena zaštita stranaca u Hrvatskoj, za sve hrvatske državljane izvan Hrvatske koji se zateknu na njezinu teritoriju te za sve osobe koje imaju strano državljanstvo, a zateknu se na teritoriju Hrvatske.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW