Rođendan pjesnika

Plenković, Jandroković i Nina Obuljen dolaze u Pitomaču gdje se bogatim programom obilježava 200. obljetnica rođenja Petra Preradovića

U nedjelju će se održati svečana akademija čiji je organizator Centar za kulturu „Drago Britvić“ Pitomača.

16:30h
0
Foto: pitomaca.hr

U prostorijama Općine Pitomača najavljena su događanja kojima će se obilježiti 200. obljetnica rođenja Petra Preradovića.

Rođendan ovog velikog pjesnika obilježit će se nizom različitih kulturnih, akademskih i turističkih događanja tijekom cijele godine.

– Sve aktivnosti će se odvijati pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, uz supokroviteljstvo Virovitičko-podravske županije i Općine Pitomača. U suorganizaciju velikog dijela svih događanja uključila se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Matica hrvatska – rekla je Vesna Bedeković, saborska zastupnica i predsjednica Odbora. Događanja će se održati u ožujku, lipnju i prosincu.

Godina u znaku Petra Preradovića započet će već ovoga vikenda, od 17. do 19. ožujka u njegovoj rodnoj kući u Grabrovnici te u Pitomači. U subotu, obilježavanje će započeti glazbenim programom u pjesnikovoj rodnoj kući. U nedjelju će se održati svečana akademija čiji je organizator Centar za kulturu „Drago Britvić“ Pitomača. Kulturno-umjetničkom programu nazočit će premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i drugi gosti.

Konferencija za novinare // Foto: icv.hr

Osnovna škola u Pitomači nosi ime Petra Preradovića i njemu će posvetiti čitav vikend. Tijekom tri dana, održat će se brojne aktivnosti koje će pratiti pjesnikov život. Radionice, literarni susreti i u ponedjeljak na sam dan rođenja Petra Preradovića održat će se svečana priredba u školskoj dvorani.

Obilježavanje 200. obljetnice nastavit će se 23. lipnja u Grabrovnici manifestacijom „Petrov vremeplov“ koji organizira Turistička zajednica općine Pitomača. Manifestacija će biti kulturnog i turističkog karaktera i cilj joj je približiti običaje tog vremena uz neizostavnu gastro ponudu.

Godina Petra Preradovića završit će početkom prosinca akademskim događajem – okruglim stolom na temu Preradovićevog književnog stvaralaštva kojeg suorganizira Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Matica Hrvatska.

Aktivnosti su predstavili Saborska zastupnica i predsjednica Odbora za obilježavanje obljetnice Vesna Bedeković, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, predsjednik Turističke zajednice općine Pitomača Rikard Bakan, vršitelj dužnosti ravnatelja Centra za kulturu „Drago Britvić“ Rajko Stilinović, ravnatelj Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača Igor Maresić i voditeljica Glazbene škole Jan Vlašimsky Područne škole Pitomača Željka Bančić.

(tekst i foto:www.icv.hr)