TRAVANJSKI PAKET

Plenković predstavio mjere za spas. Poduzeća se oslobađaju poreza, a evo što će biti s mirovinama i režijama

Premijer je izrazio želju da se najmanje 60 posto proizvoda naručuje iz Hrvatske kako bi se, rekao je, sačuvali hrvatski poljoprivrednici.

18:19h
0
Foto: Ivan Balija
Andrej Plenković // Foto: Ivan Balija

Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima predstavio je novi paket mjera za gospodarstvo uslijed utjecaja koronavirusa koji je zaustavio cijelo društvo. Ovaj ožujak, započeo je, pamtit ćemo kao najzahtjevniji u ovom tisućljeću.

– Imamo dilemu između spašavanja života sugrađana i odustajanja od dosadašnjeg načina života. Naš je odabir spasiti živote. Možemo reći da smo reagirali brzo, učinkovito. Zasad držimo dinamiku i brzinu broja oboljelih i stope smrtnosti u usporedbi s drugim europskim državama – započeo je Plenković, napomenuvši kako su svjesni da mnogima danas nije lako, okarakteriziravši krizu najvećom od Domovinskog rata.

Prvi paket mjera težak 30-ak milijardi kuna, podsjetio je, predstavili su prije dva tjedna.

– Više od 65 tisuća poduzeća s 400 tisuća zaposlenih krenulo je s provedbom mjera. Tako se spašavaju zaposleni i poduzeća koja ne mogu raditi. Prve procjene razmjera veće su od krize 2008. godine. Ova se uspoređuje s Velikom depresijom s kraja dvadesetih godina prošlog stoljeća – nastavio je.

Odlučili su, rekao je, kao Vlada, čvrsto stati iza hrvatskih radnika i gospodarstva.

– Predlažemo da se mjera za travanj i svibanj s 3250 kuna podigne na 4000 kuna neto. Država će preuzeti teret davanja što je 1460 kuna po zaposlenom. Ukupno, dakle, 5460 kuna. Ta mjera, teška oko 8,5 milijardi kuna, koristi se samo ako poslodavci zadržavaju radnike – objasnio je Plenković prvu mjeru.

Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad znatno otežan ili onemogućen. Oni će biti oslobođeni poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj. Riječ je o porezima na dobit, dohodak i doprinose. Oni koji su imali pad prihoda od 20 do 50 posto kao i dosad imaju pravo na odgodu plaćanja i mogućnost da ih otplate na 24 mjeseca bez kamata.

Oni s padom prihoda većim od 50 posto, a s prihodima manjim od 7,5 milijuna kuna, bit će oslobođeni svih poreznih obveza. A tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna oslobađaju se poreznih obveza proporcionalno padu.

– Plaćanje poreza na dodanu vrijednost odgodit ćemo sve dok se ne naplate izdani računi. To ne znači da oslobađamo od plaćanja PDV-a – pojasnio je premijer treću mjeru.

Glede resora turizma, Plenković je najavio promjenu niza zakona koji će, smatra, pomoći hotelijerima, agencijama, iznajmljivačima i drugima. Na pitanju o turističkom sektoru, nije želio spekulirati o mogućim pogubnim efektima.

– Država će biti maksimalno štedljiva. Ministri su dobili nalog da obavljaju samo naloge nužne za funkcioniranje države. Sve mjere koje smo stavili na stol odnose se na sljedeća tri mjeseca, nakon toga ćemo pripremati nove mjere s obzirom na razvoj krize – tvrdio je Plenković i spomenuo kako se mirovine ni u kojem trenutku neće dirati, iako ozbiljnije rezanje troškova javnog sektora kreće u svibnju, a o čemu će razgovarati sa sindikatima jer žele suglasje.

Na pitanje o mogućem smanjenju iznosa režija građana, rekao je da će razgovarati s javnim poduzećima, posebno onima koji građanima isporučuju režije. Također, izrazio je želju da se najmanje 60 posto proizvoda naručuje iz Hrvatske kako bi se, rekao je, sačuvali hrvatski poljoprivrednici. K tome će će otkupiti svi viškovi mlijeka domaćih mljekara.