banski dvori

Plenković predstavio nove mjere za gospodarstvo, potporu će stupnjevati u skladu s padom prihoda

Mjere će vrijediti od 1. listopada do kraja godine.

13:15h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Premijer Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u podne su u Banskim dvorima održali konferenciju za novinare o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta radi krize izazvane pandemijom koronavirusa.

– Mjere će vrijediti od 1. listopada do kraja godine kako bi se pomoglo onim sektorima koji su najugroženiji. Mi taj element nastavljamo – naglasio je premijer najavljujući presicu.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Pred novinare je prvi izašao premijer, koji je najavio rekapitulaciju do sada poduzetih mjera.

– 29. veljače imali smo 1.542.328 osiguranika. 15. listopada imamo 1.545.538 osiguranika, što je za 3219 osiguranika više. Dosad smo prema HZZ-u isplatili 6,85 milijardi kuna za različite mjere za očuvanje radnih mjesta, uz to, kad se pridodaju doprinosi, dolazimo do preko 10 milijardi kuna. To je ono što smo učinili dosad – kazao je Plenković.

PAKET JE TEMELJEN NA KONZULTACIJAMA

Nastavio je upozorenjem kako će izvanredne okolnosti trajati još neko vrijeme.

– Kontekst epidemije važno je smjestiti u kontekst onoga što se događa u svijetu. Zaraženo je više od 40 milijuna ljudi, to je dvostruko povećanje od 10. kolovoza. Trend se nastavlja, pa ćemo još neko vrijeme morati tražiti rješenja kako spasiti gospodarsku aktivnost.

Naš je cilj bio da mjerama koje poduzimamo omogućimo zadržavanje niske stope nezaposlenosti, likvidnost poduzeća, osiguramo da u 2020. bude manji gospodarski pad od predviđanja. U ovom procesu promišljanja i donošenja mjera osluškivali smo feedback sindikata i poslodavaca. Ovaj novi paket predstavljam na temelju konzultacija vođenih prethodnih tjedana. Cilj je da mjere pojednostavimo i da se proširi opseg poslodavaca, prenosi Telegram.

SKRAĆIVANJE RADNOG VREMENA

Plenković je najavio mjeru skraćivanja radnog vremena na 70 posto. Tu je i smanjivanje potrebne dokumentacije kako bi se mjera pojednostavila.

– Maksimalna mjesečna potpora po radniku raste s dvije tisuće na 2.800 kuna. To znači da u tjednu koji traje pet dana netko može raditi jedan i pol dan, a ostala tri pol dana nadoknadit će država – rekao je.

POTPORE SE STUPNJUJU

Drugu mjeru premijer je najavio kao najvažniju, rekavši da se uvodi stupnjevanje potpora.

– Išli smo na prepravljanje ove mjere. Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa. Na primjer, potpora od dvije tisuće kuna po radniku za pad prometa od najmanje 40 posto. Oni kojima je pao za 45 do 50 posto dobit će potporu po radniku od 2.500 kuna. Za pad od 50 do 55 posto ide potpora od 3.000 kuna, za pad od 55 do 60 posto ide potpora od 3.500 kuna, a 4.000 kuna dobit će oni poslodavci kojima je promet pao 60 posto i više.

Korisnici potpore oslobađaju se plaćanja doprinosa. Pad prometa više se neće mjeriti na mjesečnoj bazi, nego se uspoređuje pad prometa u drugom i trećem kvartalu 2020. s prometom u drugom i trećem kvartalu 2019. Na taj način omogućujemo realniju sliku pada prometa kod pojedinih subjekata – kazao je premijer.

Dodao je da ostaje mogućnost iznimke za sektore kojima je rad ograničen odlukama Stožera, poput usluga hrane i pića.

– Njima ostavljamo mogućnost odabira, je li to mjesec na mjesec ili kvartalno – kazao je Plenković.

– Mjera se odnosi na listopad, studeni i prosinac. To je trošak od 300 do 350 milijuna kuna, a cilj je očuvati radna mjesta. Očekujemo da ove mjere budu donesene na sjednici HZZ-a. Prijeći ćemo i taj iznos od 7 milijardi kuna potpore. Do kraja godine očekujemo da će to biti oko 7,2 milijardi – smatra premijer.

NEMA OTPUŠTANJA DOK SE KORISTE MJERE

Novinare je zanimalo kako će Vlada financirati nove mjere.

– Pronašli smo način da proračun ima dovoljno sredstava, uključujući i ovih 350 milijuna kuna. Snašli smo se s aranžmanima s HNB-om, održali smo Hrvatsku u kojoj svi imaju i plaće i mirovine – odgovorio je premijer. Na pitanje novinara o otpuštanjima radnika, premijer je kazao da će se danas o tome savjetovati sa sindikalnim predstavnicima i HUP-om.

– Smatramo da ne može doći do otpuštanja radnika za koje se koriste mjere – kazao je premijer.

Do sada nije bilo učestala pojava da poduzetnici koji su primali potpore daju otkaze radnicima, kazao je premijer.

– Potpore se u tom slučaju potražuju od strane poslodavaca, na taj način je vraćeno preko 100 milijuna kuna – kazao je Plenković.

Objasnio je i da novac kroz nove mjere neće moći dobiti oni koji zatvore poslove i radnike pošalju kućama.

– Ako netko ne radi nema pravo na mjere – rekao je.

NEĆE BITI NESTAŠICE LIJEKOVA

Presica se nastavila pitanjima novinara koja nisu bila povezana s novim mjerama Vlade. Govoreći o sukobu s predsjednikom Zoranom Milanovićem, premijer je demantirao da se na predsjedništvu HDZ-a raspravljalo o oštrijem stranačkom odgovoru predsjedniku države. Naglasio je kako je donošenje kvalitetnog ovršnog zakona ozbiljan posao, te da se ne mogu primijeniti rješenja drugih država.

– Različite su okolnosti u pojedinima zemljama, ne može se zakon copy pastetati – kazao je.

Kao posebno osjetljiv problem javilo se pitanje prekida pregovora s veledrogerijama.

– Vodimo razgovore s veledrogerijama, bit će lijekova. Veledrogerije moraju raditi na hrvatskom području i sutra – kazao je premijer, dodavši kako trenutno nema novca za plaćanje duga s obzirom na to da je država namijenila 7 milijardi kuna za plaće, piše Telegram.

 

čitam...