sastanak

Plenković sa županima razgovarao o koroni, uvođenju eura i proračunu: Nismo pričali o smanjenju broja županija, a reorganizacija je moguća

Komentirao je moguće smanjenje broja županija te je kazao da ni od jednog župana nije čuo da je to bila tema.

15:37h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je sastankom Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina koji se održao u Zaprešiću.

Teme sastanka u Zaprešiću bile su situacija s pandemijom koronavirusa te uloga i obveze lokalne (regionalne) samouprave u sustavu civilne zaštite, izrada državnog proračuna za 2022., pripreme za uvođenje eura kao službene valute te prilike koje nude europski fondovi u financijskom razdoblju 2021.-2027, piše RTL.

– Imali smo vrlo sadržajnu raspravu sa županima. Kroz pet godina dijaloga, stvorili smo visok stupanj povjerenja i intenzivne suradnje. Vjerujem da ćemo iskoristiti sve mogućnosti koje nam se nude na korist naših građana – rekao je premijer Andrej Plenković.

Komentirao je moguće smanjenje broja županija te je kazao da ni od jednog župana nije čuo da je to bila tema.

– Mi smo to jasno rekli i više puta kazali, županije imaju tradiciju i smatram da su ona dobra međurazina upravljanja u Hrvatskoj i mislim da je korisno u ukupnom funkcioniranju države – kazao je Plenković.

Reorganizacija županija

Reorganizacija je, ističe, uvijek moguća.

– To i je cijeli smisao financijske i fiskalne decentralizacije. Naša logika je, budući da postoje, da moraju imati i sredstava da realiziraju svoje projekte. S te strane, sve što radimo je u tom pravcu – rekao je premijer.

Otkrio je i u kojoj je fazi reforma zdravstva

– Ministar Beroš je neki dan govorio o tome. Postoji nekoliko radnih skupina, kada cijeli paket bude gotov, detaljnije ćemo izvijestiti javnost. Ima rok, to je mandat ove Vlade – izjavio je.

Što se tiče cijena goriva, premijer je rekao da se ta situacija odvija u cijelom svijetu.

– Mislim da smo mi kao država na sigurnoj strani do proljeće glede cijene plina i struje osim onih koji su imali kratkoročne ugovore. S gorivom smo reagirali brzo, agilno, to smo u konačnici i najavili. Pratit ćemo situaciju, imamo alata i mi ćemo ići za time da ne ugrožimo životni standard građana. Ako smo pandemiju uspjeli riješiti bez valova otpuštanja i zadržali investicijski kreditni rejting, onda u fazi oporavka nećemo dopustiti da građani neće imati za režije – izjavio je Plenković.