ČETIRI MINISTARSTVA MANJE

Plenković se obratio javnosti: U novoj Vladi 16 ministarstava i četiri potpredsjednika

Plenković je najavio kako će imena novih ministara službeno objaviti nakon sastanka središnjeg tijela HDZ-a u ponedjeljak.

13:13h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dao je u Predsjedničkim dvorima mandat za sastavljanje vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, nakon što mu je on predao potpise 76 izabranih zastupnika koji mu daju potporu, piše Index.

Prema Ustavu, predsjednik Republike dodjeljuje mandat za sastavljanje vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u saboru, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Plenković je tako predsjedniku Milanoviću sa 76 potpisa dokazao da ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar za sastavljanje vlade. Potporu Plenkoviću za sastav vlade dalo je 66 izabranih zastupnika na listi HDZ-a, osam zastupnika nacionalnih manjina te po jedan zastupnik HNS-a i Reformista. Konstituirajuća sjednica sabora, prema najavama, održat će se u srijedu, 22. srpnja.

Nakon kratkog razgovora, Plenković i Milanović su se obratili javnosti.

– Želim mu sve najbolje, vidio sam 76 potpisa, nadam se da će svi biti zdravi, čili, da neće biti zdravstveno kompromitirani. Nadam se da će ova godina završiti kako već mora gospodarskim padom, a da će sljedeća završiti rastom – rekao je Milanović.

– Mislim da je dobro da izvijestim o strukturi novih ministarstava, ali o imenima ćemo idući tjedan. Ministarstava će biti 16, bit će četiri potpredsjednika vlade, Davor Božinović, Zdravko Marić, Tomo Medved i Boris Milošević – rekao je Plenković.

Najavio je da će u novoj vladi biti 16 ministarstava, četiri manje nego do sada. Spajaju se dosadašnja ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s Ministarstvom državne imovine.

– Spojit ćemo i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike, a Ministarstvo kulture će u nazivu nositi i medije. Imat ćemo Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja koje će uključiti resore gospodarstva, energetike, klimatskih promjena, zaštite okoliša – poručio je mandatar Plenković.

Uz to, nepromijenjena ostaje struktura za Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo financija, potom obrane, poljoprivrede, fondova Europske unije i regionalnog razvoja te vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo zdravstva.

Plenković je najavio kako će imena novih ministara službeno objaviti nakon sastanka središnjeg tijela HDZ-a u ponedjeljak.

 

čitam...