NACIONALNE TEME

Plenkovića u Koprivnici pitali o problemima s isporukom lijekova: Ne vidim sistemski problem

Pozicija je jednaka. Ministri Beroš i Marić razgovaraju s predstavnicima veledrogerija. Vjerujem da će se isporuka lijekova nastaviti. Pronaći ćemo rješenja koja će omogućiti normalno funkcioniranje lijekova, odgovorio je premijer na pitanje novinara.

13:16h
0
Foto: Ivan Balija
Andrej Plenković // Foto: Ivan Balija

Premijer Andrej Plenković danas je posjetio Koprivnicu te se sastao sa županom Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom, saborskim zastupnicima Darkom Sobotom i Mišelom Jakšićem, ujedno koprivničkim gradonačelnikom, te Upravom Podravke na čijem je čelu Martina Dalić.

Osim što su razgovarali o, primjerice, projektima brze ceste ili aglomeracije te poslovanju Podravke, dotaknuli su se i nacionalnih tema.

U kontekstu poteškoća s isporukom lijekova od strane veledrogerija, kazao je kako je pozicija ista onoj od proteklih dana.

– Pozicija je jednaka. Ministri Beroš i Marić razgovaraju s predstavnicima veledrogerija. Vjerujem da će se isporuka lijekova nastaviti. Pronaći ćemo rješenja koja će omogućiti normalno funkcioniranje lijekova – odgovorio je Plenković.

Premijer je upitan je li riječ o podbačaju države kada građani, koji plaćaju zdravstvene doprinose, ne dobivaju uslugu iz bilo kojeg razloga.

– Mislim da će sve bolnice i zdravstvene ustanove dobiti lijekove kada je riječ o određenoj vrsti posebno skupih lijekova za, primjerice, onkološke bolesnike. Ministar Beroš već je našao rješenje. Osim pojedinih, publiciranih detalja, ne vidim sistemski problem. Više je u eteru nego u realnosti – kazao je.

U kontekstu udomiteljstva, kazao je kako su prije dvije godine donijeli novi zakon.

– Naš cilj je sigurnost, pravo djeteta. Sve što se može ubrzati, treba ubrzati. Otvoreni smo za svako rješenje koje ide u smjeru prava djeteta – nastavio je Plenković.

Spomenimo kako je, između ostaloga, istaknuo je kako je cijepljenje ključno u borbi protiv pandemije. Naglasio je kako valja slušati stručnjake.

– Koristi od cijepljenja sigurno su veće od eventualnih rizika. To je poruka sugrađanima, ako mogu, da se cijepe. Dobro je cijepiti se, korisno je.