Investicije

Plinacro u đurđevačku Poslovno-industrijsku zonu ulaže šest milijuna kuna

06:30h
0
U tijeku je gradnja poslovne zgrade tvrtke Plinacro u Đurđevcu // Foto: Marko Murković
U tijeku je gradnja poslovne zgrade tvrtke Plinacro u Đurđevcu // Foto: Marko Murković

Ove godine je već izgrađena hala tvrtke Tot Promet, a u tijeku su i radovi na izgradnji novog pogona Mesne industrije Natura te pogona za preradu voća i povrća tvrtke Natura Nova.

U Poslovno-industrijskoj zoni A u tijeku su radovi vrijedni šest milijuna kuna. Tvrtka Plinacro gradi gospodarsko–poslovnu zgradu u kojoj će biti smještena upravljačka jedinica za praćenje, održavanje i nesmetano funkcioniranje plinovodnog sustava u Hrvatskoj te pripadajući uredi garaža i skladište.

Grad Đurđevac je u cilju stvaranja poduzetničke klime ranije ove godine nove investitore, Mesnu industriju Natura Đurđevac i Natura Novu, oslobodio od plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade u iznosu od 1,5 milijuna kuna.

– Oslobođenje za novoizgrađene prostore za prve tri godine iznosi sto posto, za sljedeće dvije 50 te za sljedećih pet godina ovisno o stupnju izgrađenosti prostora – priopćeno je iz gradske uprave.

Mesna industrija Natura planira rekonstrukciju i nadogradnju pogona za preradu mesa s pratećim sadržajima s ciljem postizanja većih proizvodnih kapaciteta, a objekt će se protezati na više od 4000 četvornih metara. Ukupna vrijednost investicije je procijenjena na 67,5 milijuna kuna. Nakon završetka objekta investitor planira zaposliti oko 150 novih djelatnika.

– Prema našim saznanjima planira se rekonstrukcija i izgradnja farme za uzgoj i tov svinja koja bi na godišnjoj razini proizvodila 13.000 tovljenika. U planu je i izgradnja objekta za proizvodnju prasadi u kojoj bi se godišnje proizvelo 19.000 tovljenika. U trećoj fazi planira se i izgradnja bioplinskog postrojenja. S tim zahvatom investitor bi uložio više od 45 milijuna kuna i na taj način osigurao najmanje 20 novih radnih mjesta – istaknuo je Željko Lacković, đurđevački gradonačelnik.

Natura Nova planira ulaganje u podizanje i rekonstrukciju trajnih nasada i rekonstrukciju pogona za preradu i dugotrajno skladištenje voća i povrća. Ova ulaganja u sljedeće dvije godine omogućit će zapošljavanje 90 radnika na neodređeno te još 80 sezonskih radnika.