Pregovori u tijeku

Plinski magnat preuzima Koprivnica plin, stizat će nam manji račun

15:00h
0
Ilustracija // Foto: Arhiva ePodravina.hr
Ilustracija // Foto: Arhiva ePodravina.hr

Realno je za očekivati da će cijene biti niže, iako one nisu dio paketa odnosno uvjeta, kako one proizlaze iz odnosa na tržištu. Komunalac više ne bi morao kupovati plin u konkurenciji s velikim tvrtkama, jer im kao takav nije mogao konkurirati, ispričala nam je Maja Hleb.

Kako je poznato, raspisan je natječaj za prodaju plinskog biznisa te je sad već u finalnoj fazi odnosno u pregovorima i pred potpisivanjem ugovora s odabranim opskrbljivačem. Konkretno, u tri četvrtine udjela prodaju se Koprivnica plin i Koprivnica opskrba. Više o svemu, ispričala nam je Maja Hleb, predsjednica uprave koprivničkog Komunalca.

– Na natječaj se javilo 14 zainteresiranih, a izbor se sužavao kroz nekoliko krugova, što je ovisilo ili o zadovoljavanju uvjeta ili iskazivanju daljnjeg interesa i dostavljanja neobvezujućih te obvezujućih ponuda kandidata – pojasnila nam je M. Hleb.

Kako doznajemo prvotni uvjeti koje su zadovoljili svi kandidati, određeni su prihodi i imovina ponuditelja, dozvola za obavljanje djelatnosti i slično. Nadalje, 12 kandidata je iskazalo cijenu i postotak udjela koji su spremni uložiti.

Maja Hleb // Foto: Matija Gudlin
Maja Hleb // Foto: Matija Gudlin

– U idućem krugu ostalo je osam kandidata, kako četiri ili nisu iskazala ineteres za određeni segment ili su ponude bile niže od 50 posto temeljnog kapitala koje Komunalac drži u tim poduzećima – obrazložila je šefica Komunalca te rekla kako je za kraj obvezujuće ponude dostavilo pet kandidata s kojima se, službeno, sad pregovara.

Pregovore uključuje zadovoljavanje strateških ciljeva i garancije koje ponuđači mogu pružiti. M. Hleb nije nam htjela odati imena finalista niti tko je favorit. Ipak, neslužbeno doznajemo da je prodaja udjela njemačkom RWE-u sa sjedištem u Zagrebu, praktički gotova stvar te da su pregovori još samo završna kozmetika.

Isto tako, M. Hleb nije htjela govoriti o cijeni, ali kako prenosi Podravski list, vjerojatno se radi o iznosu između 50 i 60 milijuna kuna. Jedan od uvjeta bio je i zadržavanje trenutno zaposlenih u dosadašnjim koprivničkim tvrtkama u vlasništvu Komunalca, a smiješe se i nova radna mjesta u Koprivnici kao novom energetskom čvorištu u zemlji.

Što se cijena tiče, njihovo sniženje nije bio uvjet, ali ona se očekuju prirodnim slijedom.

– Realno je za očekivati da će cijene biti niže, iako one nisu dio paketa odnosno uvjeta, kako one proizlaze iz odnosa na tržištu. Komunalac više ne bi morao kupovati plin u konkurenciji s velikim tvrtkama, jer im kao takav nije mogao konkurirati, nego će strateški partner biti dovoljno snažan konkurirati ostalim velikim opskrbljivačima – ispričala nam je uime Komunalca M. Hleb, uz objašnjenje kako im je potreban veliki strateški partner, jer veliki trgovci plin kupuju povoljnije nego Komunalac. Kako je rečeno, to bi na godišnjoj razini za prosječni stan trebalo umanjiti račun za 500, te za kuću čak 1000 kuna.

Prema njenim riječima, ovim su potezom dvije stepenice u procesu sjedinjene, sve ide svojim tokom, prognoze su dobre i prodaja se planira zaključiti do kraja godine. Također, kako smo već najavljivali, pozitivna stavka za potrošače na razini cijele države je što će od 1. travnja iduće godine, sva kućanstva moći birati svojeg opskrbljivača plinom, a priča se i da će se troškovi struje te plina RWE-u moći plaćati sjedinjeni na jednom računu.

 

čitam...