22.9 C
Koprivnica
Subota, 30. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ovulacija

Plodni dani: Koliko dana u mjesecu je uopće moguće zatrudnjeti
P

Životni vijek spermija je najviše 5 dana, a do oplodnje može doći samo tijekom ovulacije.

Ne propustite

Počeli ste razmišljati o trudnoći i više pažnje posvećujete svom ciklusu? Za veće šanse za uspjeh važno je poznavati svoje tijelo, menstrualni ciklus, a samim time i naučiti prepoznati plodne dane. Njihovo trajanje je kratko, svega nekoliko dana u mjesecu, a kada će do njih doći ovisi o trajanju vašeg ciklusa. Zato je posebno korisno osluškivati svoje tijelo, jer upravo ono vam može dati do znanja kada se ovulacija bliži ili je upravo nastupila.

Životni vijek spermija je najviše 5 dana, a do oplodnje može doći samo tijekom ovulacije. Već dan nakon ovulacije nema mogućnosti za oplodnju jer je životni vijek jajne stanice tek 24 sata nakon što je izbačena iz jajnika, no zahvaljujući dužem životom vijeku spermija i nezaštićeni odnosi nekoliko dana prije i na sam dan ovulacije stoga mogu rezultirati trudnoćom.

Za lakše otkrivanje plodnih dana treba uzeti u obzir činjenicu da su plodni dani kod većine žena na sredini ciklusa, odnosno oko 14 dana prije početka sljedećeg ciklusa. Kod žena s neredovitim ciklusima ovaj izračun plodnih dana nažalost neće biti toliko pouzdan. U tim slučajevima uvijek se možete poslužiti nekim drugim načinima otkrivanja plodnih dana, a najčešći od njih svakako su lh trakice. Ove trake nalik su kućnim testovima za trudnoću, dovoljno je pomokriti se na trakicu i vrlo brzo ćete saznati u kojoj ste fazi ciklusa. Kontrolna linija uvijek bude obojana, dok druga linija tamni kako se ovulacija približava. Ako je druga linija bijela to je znak da se ovulacija još ne bliži ili je već prošla. Ako je linija jednake boje kao i kontrolna, to je znak da je danas ovulacija.

Neke žene će ovulaciju osjetiti i prema bolnim grudima, bolovima u jajniku nalik na one menstrualne ili blagim grčevima, a moguća je i pojava prozirne cervikalne sluzi. Ako želite biti sigurni da je ovulacija stigla, možete se poslužiti i vrlo jednostavnom kućnom metodom mjerenja bazalne temperature. Temperaturu je potrebno mjeriti u ustima, svako jutro u isto vrijeme, prije ustajanja iz kreveta i bilo kakve aktivnosti. Kada ovulacija prođe, tada se bilježi lagani porast temperature od sve pola °C. Kako je promjena temperature vrlo mala, na ovu metodu će negativno utjecati bilo kakva prehlada ili neki drugi vanjski čimbenik koji može dovesti do promjene temperature i ovu metodu učiniti neučinkovitom.

Bez obzira za koju metodu točnijeg određivanja plodnih dana se odlučili, želimo vam što skoriji plusić!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

DRUGA I TREĆA HNL

Fantastični Križevčani pobijedili Hrvatski dragovoljac, poraz Pitomačana

Nogometaši Radnika Križevci i dalje ispisuju klupsku povijest, a nakon fantastičnog slavlja u Kupu protiv Šibenika, u sedmom su...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti