Pametni gradovi

Po produktivnosti i broju zaposlenih Koprivnica bolja i od Dubrovnika

10:04h
0
Bicko sustav // Foto: Arhiva
Bicko sustav // Foto: Arhiva

‘Kad živimo u malom gradu ne možemo procjenjivati ostale. Ugodno je usporediti se s drugima i dobiti ovakve rezultate’,  istaknula je Helena Hećimović, voditeljica projekta CIVITAS DYN@MO.

U posljednjih pedesetak godina razvoja koncepta pametnih gradova u svijetu je oko 8000 gradova pretvoreno u pametne gradove pri čemu prednjači Nizozemska. U Hrvatskoj je zasad pet takvih gradova, a to su Koprivnica, Dubrovnik, Jastrebarsko, Pleternica i Rijeka.

Cilj pametnih gradova je omogućiti usklađeno funkcioniranje složenih sustava iz različitih područja poput energetike, transporta, zaštite okoliša, upravljanja, zdravstva, kulture i obrazovanja.

Prema Fininim podacima, u tih pet gradova u protekloj godini poslovalo je 7151 poduzetnika, a riječ je onima koji su podnijeli točan i potpun godišnji financijski izvještaj.

Najviše ih je djelovalo na području Rijeke, i to 4291 poduzetnik, dok ih je u Koprivnici bilo 530.

Ukupni prihodi poduzetnika u Koprivnici su lani iznosili više od 5 milijardi kuna i prema tome smo na trećem mjestu pametnih gradova.

Prema produktivnosti, odnosno prihodu po zaposlenom, na prvom su mjestu poduzetnici iz Koprivnice s 619.126 kuna, a slijede poduzetnici Dubrovnika s 568.360 kuna.

Pokazatelji poslovanja poduzetnika na području 5 pametnih gradova u RH u 2014. godini // Izvor: FINA
Pokazatelji poslovanja poduzetnika na području 5 pametnih gradova u RH u 2014. godini // Izvor: FINA

Koprivnica je najbolja i prema broju zaposlenih, koji je po poduzetniku iznosio 15,5 zaposlenih. Ovaj pokazatelj rezultat je velikoga broja zaposlenih kod društava Podravka (2.983), Belupo (841), Danica (508) i Carrlsberg (391). To znači da je ukupno 4641 zaposlenih ili 56,5 posto od ukupnog broja zaposlenih kod poduzetnika Koprivnice (8209).

Prema pokazateljima ekonomičnosti ukupnog poslovanja, poduzetnici Koprivnice iskazali su veću vrijednosti u odnosu na ostale pametne gradove od čak 105,89 posto.

Isto tako, prema pokazateljima uspješnosti poslovanja, Koprivnica je pokazala najveće vrijednosti u odnosu na ostale pametne gradove i to prema rentabilnosti prometa 5,26 posto i rentabilnost ukupne imovine, 4,09 posto, ali i prema rentabilnosti vlastitog kapitala, 8,31 posto.

Što se tiče plaća, najveća prosječna mjesečna neto plaća u 2014. godini bila je kod zaposlenika poduzetnika iz Dubrovnika i iznosila je 5472 kune. Za usporedbu, prosječna mjesečna plaća na razini Hrvatske iznosila je 4878 kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u 2014. godini 5 pametnih gradova u RH // Izvor: FINA
Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u 2014. godini 5 pametnih gradova u RH // Izvor: FINA

 

Druge po redu plaće veće od hrvatskog prosjeka, obračunate su kod zaposlenika koprivničkih poduzetnika. Prosječna im je plaća bila 5090 kuna.

– Kad živimo u malom gradu ne možemo procjenjivati ostale. Ugodno je usporediti se s drugim i dobiti ovakve rezultate – istaknula je Helena Hećimović, voditeljica projekta CIVITAS DYN@MO.

Koncept pametnog grada // Izvor: FINA
Koncept pametnog grada // Izvor: FINA

 

Tim je projektom Koprivnica postala predvodnica elektromobilnosti u Hrvatskoj, a posebnu inovativnost predstavljaju električni autobusi, car-sharing električnih vozila za zaposlenike gradske uprave i poduzeća, razvoj infrastrukture brzih punionica za električna vozila u gradu i uspostavljanje sustava javnih bicikala koji obuhvaća sedam terminala s ukupno 60 bicikala.

 

 

čitam...