prenosioci teških bolesti

Počela sezona krpelja, liječnici pozivaju na cijepljenje, prošle godine oboljelo 17 građana

S cijepljenjem se može započeti u bilo koje doba godine. Kako bi se postigao imunitet prije početka sezonske aktivnosti krpelja (proljeće), najbolje je prvu i drugu dozu dobiti u zimskim mjesecima.

16:30h
0

s toplijim vremenom počela je sezona krpelja pa liječnici pozivaju sve zainteresirane građane da se cijepe i zaštite od zaraznih i opasnih bolesti koje ovi nametnici prenose.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, prošle godine zabilježena su četiri slučaja krpeljnog meningoencefalitisa. Riječ je bila o muškarcima i to srednje životne dobi odnosno trojici Koprivničanaca i Križevčaninu.

Osim toga, podaci kažu da je 13 osoba bilo zaraženo lajmskom boreliozom. U toj statistici su mala djeca do pet godina i 60-godišnjaci i to tri iz Koprivnice, osam iz Križevaca te dva s Đurđevačkog područja.

– Prošle godine smo imali oko 410 cijepljenja. Od tog broja, oko 50-ero djece te 360 odraslih. Ako se netko prvi puta cijepi, ne smije imati na sebi krpelja dva tjedna prije cijepljenja, da ga ne bi počeli cijepiti u fazi inkubacije bolesti. S cijepljenjem se može početi u bilo koje doba godine. Kako bi se postigao imunitet prije početka sezonske aktivnosti krpelja (proljeće), najbolje je prvu i drugu dozu dobiti u zimskim mjesecima. Očekuje se da prve dvije doze cjepiva pružaju dostatnu zaštitu tijekom postojeće sezone krpelja – objašnjava epidemiologinja Danijela Pinter iz Zavoda.

24. Obljetnica HZZJZ
Danijela Pinter // Foto: Ivan Brkić

Usporedne radi, spomenimo i podatak da 2016.godine ni jedna osoba nije bila zaražena opasnim, krpeljnim encefalitisom. No, zato je 1994. godine bio rekordan broj zaraženih, čak 34 osobe. Zaključuje se da se svakih 10-tak godina povećava broj oboljelih od te opake bolesti, slično kao i kod lajmbolerioze.

Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo, od 8 do 14 sati, svaki dan u Koprivnici i Križevcima, a u Đurđevcu ponedjeljkom i četvrtkom od 8 do 13 sati. Ove godine je cijena po dozi cjepiva: za djecu do 16 godina starosti – 157,60 kuna, a za starije od 16 godina, cijena je 173,35 kn.

krpelj

čitam...