Počelo cijepljenje protiv gripe

16:21h
0
U ponedjeljak je počelo cijepljenje protiv gripe

U ponedjeljak je počelo cijepljenje protiv gripe. Prema podacima šefa Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Darka Radičeka, kao i prošle dvije sezone nabavljeno je 17 tisuća doza cjepiva.

– Ovo cjepivo koje smo dobili je sezonsko cjepivo, to treba odmah na početku napomenuti, dakle cjepivo koje je pripremljeno praktično po svim pravilima kao što se priprema sezonsko cjepivo, dakle nema nekih adilansa, nema nekih konzervansa, kao što je imalo pandemijsko cjepivo. Cjepivo štiti protiv tri tipa virusa, dakle protiv tipa H3N2, H1N1 i protiv tipa B virusa.

 

To su tri tipa virusa za koje se očekuje da će se pojaviti na sjevernoj polutki, pa tako i kod nas u sezoni gripe, naglasio je dr. Radiček.   
Kao i svih prijašnjih godina, cijepljenje je besplatno za sve starije od 65 godina, kronične bolesnike, transplantirane, trudnice i za zdravstvene djelatnike. Svi ostali morat će izdvojiti 65 kuna, a cjepivo ih očekuje u službama Zavoda za javno zdravstvo u tri naša grada, kao i kod obiteljskih liječnika i pedijatara.