KOPRIVNICA U PROSINCU

FOTO/VIDEO Počelo odbrojavanje do Srednjovjekovnog Božićnog sajma, organizatori poručuju: Dođite, ljepšeg Božića nećete imati!

- U usporedbi s drugim adventima koji su podređeni komercijalizaciji, ovaj sajam bi trebao biti nešto drugo, posebno, originalno, a to je ono čemu mi u TZ-u uvijek težimo - naglasio je Labazan.

12:53h
0
Foto: Sonja Badalić

Dođite idućeg vikenda i onog koji mu slijedi u Koprivnicu, na prvi Srednjovjekovni Božićni sajam, osjetite originalni dašak kako se u ono vrijeme živjelo, što se jelo i pilo, zapamtit ćete ga i nikad nećete ljepši Božić imati, poruka je koju su danas odaslali organizatori prvog izdanja ove koprivničke manifestacije, Turistička zajednica Grada Koprivnice i Udruga Anno domini.

Sajam je u pripremi, scena je u nastajanju, a oprema nama Koprivničancima dobro poznata, upravo ona koja već godinama služi kao kulisa za uprizorenje Renesansnog festivala. Kako je naglasio direktor Turističke zajednice Renato Labazan, oni, kao i partneri im iz Udruge Anno domini, jedva čekaju da s opreme skinu prašinu nakon 2,5 godine kako stoji neupotrebljavana. Ambijent trenutno još nije ni izbliza kakav će posjetitelje dočekati idućeg petka.

Manifestacija će se održavati tijekom dva vikenda, 03. do 05. prosinca i vikend kasnije 10. do 12. prosinca na najstarijem koprivničkom gradskom trgu, trgu Leandera Brozovića, ispred Muzeja grada Koprivnice. Osim samog trga, kao pozornica za održavanje pojedinih aktivnosti i raznovrsnih radionica, koristit će se i prizemlje Muzeja.

– Ovo je prilika za odlazak u duboku povijest Koprivnice. Ne može sve biti 100 posto, no trudit ćemo se prikazati što više kako je to izgledalo. Sve što smo naučili na Renesansnom festivalu prenijet ćemo na ovu manifestaciju. Renesansni je bio prva ekološka manifestacija još prije nego je Europa rekla da treba maknuti plastiku. I na ovom sajmu ekologija će biti važna, ne samo zbog održivosti nego i autentičnosti – rekao je Labazan.

Kako je naglasio direktor TZ-a, na sajmu neće biti kineskih proizvoda nego isključivo onih koprivničkih i podravskih obrtnika.

– Bit će to sajam kupujmo koprivničko i podravsko. Trudit ćemo se da proizvodi budu manje više kakvi su se nekad prodavali u tom razdoblju, ali ne možemo sto posto. Uvijek taj komercijalni dio povezujemo s baštinskim što je teško, često dobijemo kritike zašto ovo, zašto ono, ali ovo je i gospodarstvo, teško je uskladiti jedno s drugim, da nije, bilo bi ovakvih sajmova širom regije – kazao je Labazan te dodao kako će ovaj koprivnički sajam biti osvježenje ne samo u ovom djelu Hrvatske, nego u cijeloj državi.

– U usporedbi s drugim adventima koji su podređeni komercijalizaciji, ovaj sajam bi trebao biti nešto drugo, posebno, originalno, a to je ono čemu mi u TZ-u uvijek težimo – naglasio je.

Dragutin Jeđud, predsjednik Udruge Anno domini otkrio je s tehničke strane što se priprema i što će posjetitelji moći doživjeti.

Kovač, lončar, cvjećar, košaraš, krznar, remenar, licitar, medar, sapunar…ukupno je u pripremi prikaz 19 starih zanata i obrta, desetak radionica, lutkarska, lončarstva, kaligrafije, izrade sapuna, pekarska, izrade dvoraca, čine samo dio bogatog sadržaja u kojem će uživati kako djeca tako i odrasli.

Dodajmo k tome da je za Srednjovjekovni sajam napravljena je i posebnu edicija zmajske krigle koja će se moći nabaviti po pristupačnoj cijeni.

Za gastro ponudu i ponudu pića na Sajmu će biti zaduženi dugogodišnji pokrovitelji i partneri Renesansnog festivala Podravka i Carlsberg Croatia.

Specijalno izdanje zmajske krigle bit će predstavljeno na Srednjovjekovnom Božićnom sajmu