Sjelo joj 1,3 milijuna kuna

Počelo suđenje Barbari Hartman koja je 20 godina nezakonito primala braniteljsku mirovinu bivšeg supruga

11:03h
0
Općinski sud u Koprivnici // Foto: Arhiva
Općinski sud u Koprivnici // Foto: arhiva

Neistinito je predočila da je njezin brak sa sada pokojnim Franjom i nakon razvoda nastavljen kao vanbračna zajednica, iako je taj brak razveden presudom Općinskog suda u Križevcima 1982. godine.

Prošloga tjedna je na koprivničkom Općinskom sudu počelo suđenje Barbari Hartman (61) iz Križevaca, koju se prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva tereti da je 20 godina nezakonito primala mirovinu svojeg bivšeg supruga, smrtno stradalog branitelja iz Domovinskog rata, Franje Hartmana.

Ona je u Uredu za obranu Ministarstva obrane 9. svibnja 1994. godine, zahtjevu za priznavanje prava na obiteljsku invalidninu priložila očitovanje svjedoka V.H. i S.K.

U očitovanju se navodi da je i nakon razvoda 1982. godine od pokojnog Franje održavala s njim vanbračnu zajednicu, koja je nastavljena na istom domaćinstvu do njegove pogibije.

Time je neistinito predočila da je njezin brak sa sada pokojnim Franjom i nakon razvoda nastavljen kao vanbračna zajednica, iako je taj brak razveden presudom Općinskog suda u Križevcima 1982. godine.

U optužnici stoji da su nakon braka živjeli odvojeno, budući da je njezin suprug odselio 1983. godine te je živio u iznajmljenom stanu sve do svoje pogibije 01. listopada 1991. godine.

Barbara je tako od 1994. do 2002. godine primila gotovo 300.000 kuna, prodala je dionice Podravke u iznosu od 10,5 tisuća kuna, mirovinu je neko vrijeme dijelila sa sinom, a od 2002. do 2014. godine isplaćena joj je mirovina u iznosu od gotovo milijun kuna te se ukupno okoristila s 1,3 milijuna kuna. Za taj je iznos oštetila državni proračun Republike Hrvatske i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Barbara je iskorištavanjem vremena ratnog stanja s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, dovela drugog lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu.

Time je počinila kazneno djelo protiv imovine, prijevarom.