SIGURAN KORAK

Početom konferencijom predstavljen projekt kojim se osigurava usluga videće pratnje za županijsku Udrugu slijepih

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

13:34h
0
Foto: Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije održala je danas početnu tiskovnu konferenciju na kojoj je predstavljen projekt Siguran korak.

Projektom se osigurava nastavak pružanja usluge videće pratnje za članove Udruge. Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativni
program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u ukupnom iznosu od 434.146,25 kuna, a provodit će se narednih 30 mjeseci.

Projekt se provodi na području Koprivničko-križevačke županije, a usluga videće pratnje bit će na raspolaganju članovima starijim od 18 godina, njih 20-ak. Uslugu videćeg pratitelja obavljat će osoba osposobljena za rad sa slijepim osobama. Pružanje usluge videćeg pratitelja za slijepe osobe koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti u zajednici, ima za cilj zadovoljenje njihovih osnovnih ljudskih potreba i prava, povećanje razine osobnog zadovoljstva, veću mobilnost i vidljivost te jačanje socijalnog uključivanja u život lokalne zajednice.

Usluge koje pruža videći pratitelj su: pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima ( odlazak k liječniku, stomatologu, trgovinu, poštu, banku, Centar za socijalnu skrb, kulturno-socijalne institucije), pomoć pri obavljanju administrativnih poslova, pomoć pri čitanju i pisanju (pisama, uputnica, doznaka, nalaza, recepata, uputa za korištenje i slično), pomoć pri nabavi namirnica, odjeće, obuće, pomoć pri snalaženju na javnim mjestima, pomoć pri snalaženju u vlastitom domu i bližoj okolini, obuka za obavljanje kućanskih poslova i poboljšanje komunikacijskih i socijalnih vještina.