Počinje izgradnja „Šparne hiže“

13:24h
0
Svečanom otvorenju prisustvovali su stanari buduće zgrade // foto: Ivan Brkić

U utorak je na Lenišću svečano otvorena izgradnja prve pasivne zgrade po Programu društveno poticane stanogradnje u gradu Koprivnici. Riječ je zgradi u kojoj će se nalaziti 28 stanova, veličine od 40 do 66 metara kvadratnih, a prvi stanari će useliti u lipnju ili srpnju iduće godine.

Osim ravnatelja APOS-a Darka Ledinskog i koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića, svečanom otvorenju prisustvovali su mnogi gradski vijećnici, predstavnici Tehnike koja će i izvoditi radove, predstavnici ministarstva zaštite okoliša i brojni stanari buduće „Šparne hiže“.

Ravnateljica Uprave za stanovanje i komunalno gospodarstvo Borka Bobovec tom je prilikom izjavila kako Koprivnica po izgradnji pasivne zgrade mora biti primjer ostalim gradovima jer nam svima mora biti cilj da sačuvamo okoliš kako bi naši potomci u budućnosti živjeli ljepše i bolje nego što mi sada živimo.

Na njezine riječi nadovezao se i Mršić koji je rekao kako Koprivnica ovim projektom postaje predvodnik novog trenda u Europi.

– Prvi puta otvaramo izgradnju zgrade u kojoj su stanovi već unaprijed prodani. Naime, od 28 stanova koliko će ih se nalaziti u novoj zgradi, prodano ih je 26 – rekao je Mršić te pojasnio što zapravo znači izraz „pasivna kuća“.

– Ovo je jedan od važnijih datuma za razvoj Koprivnice i svi moraju znati da će pasivna zgrada imati vrlo konkretne rezultate. Stanari koji će živjeti u njoj imati će veliku uštedu na troškovima energenata. Naime, nova zgrada građena prema trenurno važećim hrvatskim standardima troši otprilike tri puta više toplinske energije za grijanje po jedinici površine od pasivne zgrade, a starije zgrade između 10 i 20 puta više energije. Osim toga, ova pasivna zgrada puža povišeni stambeni komfor pri čemu  potrebe za toplinskom energijom ne prelaze 15 kWH po metru kvadratnom. Također, zgrada ima i kontrolirani sustav prozračivanja, a to zanči da istrošeni zrak stalno odlazi,a  svježi dolazi. Stanari neće morati otvarati prozore i vrata da prozrače jer sustav zraka vodi računa o konstantnoj izmjeni zraka i o ugodnim temperaturama. Jednostavno, za „pasivnu kuću“ možemo reći da pruža najviše kvalitete života uz najpovoljnije cijene – objasnio je koprivnički gradonačelnik.Ovako bi trebala izgledati prva pasivna zgrada u Koprivnici

Cijena kvadrata u pasivnoj zgradi iznosi 1000 eura neovisno o kvadraturi stana, a spomenimo kako je osim početka gradnje, odmah potpisan i sporazum za izgradnju druge zgrade koja će također imati 28 stanova. Ona će se početi graditi u ožujku ili travjnu odmah do prve zgrade, a predviđa se kako će prvi stanari u nju useliti u listopadu ili studenom iduće godine.