Pinklecfest

Počinje šesto izdanje ispirativnog festivala putovanja, putopisa i putnika

Pinklec je riječ iz kajkavskog narječja, uobičajena u Kalničkom Prigorju, a predstavlja naramak, naprtnjaču, zavežalj onih stvari najpotrebnijih čovjeku pri odlasku na put, tradicionalno u potrazi za poslom.

14:52h
0
4. Pinklecfest // Foto: facebook

Ovog petka, 13. listopada, počinje šesto izdanje križevačkog festivala posvećenog putovanju. Ovogodišnji Pinklecfest je posvećen 725. obljetnici početka povratničkog putovanja Marka Pola iz Mongolije u Veneciju.

Pinklecfest – kako su ga inicijatori i organizatori nazvali po kajkavskoj riječi pinklec, što označava naramak ili zavežljaj potrepština, u središnjem vikendu listopada publici nudi besplatan program ispunjen višemedijskim predavanjima, putopisnim prezentacijama i planinarskim pohodom na obližnju planinu Kalnik, što se u dosadašnjim izdanjima festivala, zahvaljujući sunčanim jesenskim danima i kvalitetnoj organizaciji lokalnih planinara, pokazalo kao pun pogodak.

Po uzoru na vršnjački Hrvatski putnički festival (Croatian Travel Festival) koji se održava u kasno proljeće, ovaj je križevački kulturno-avanturistički festival posvećen putovanjima smješten u listopad kako bi u jesenskom periodu u središnjem dijelu Hrvatske okupio zaljubljenike svih uzrasta u vožnje, letove, plovidbe i pješačenja te postao mjestom njihovog zajedničkog druženja, razmjene iskustava i zabave.

Pinklec je riječ iz kajkavskog narječja, uobičajena u Kalničkom Prigorju, a predstavlja naramak, naprtnjaču, zavežalj onih stvari najpotrebnijih čovjeku pri odlasku na put, tradicionalno u potrazi za poslom. U novije doba simbolom je lutanja i vrludanja, bezbrižnosti, ali i minimalizma, nerastrošnosti pri otkrivanju novih mjesta te istinskog, nekonzumerističkog doživljaja putovanja.

Program ovogodišnjeg festivala pogledajte ovdje.

čitam...