Dulje spavamo, ali...

Počinje zimsko računanje vremena: ranije će svanuti, ranije i smrknuti

2021. godina trebala je biti posljednja u kojoj su države članice EU dodavale i oduzimale sat vremena. Čini se, međutim, da do daljnjega stvari ostaju kakve jesu.

11:30h
0
Sat na crkvi svetog Nikole
Sat se mijenja u nedjelju u dva u noći // Foto: Matija Gudlin

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju, 31. listopada. Točnije, noćas nakon 2:59 bit će 2:00. Tako ćemo “dobiti natrag” onaj jedan sat koji smo “izgubili” prelaskom na ljetno računanje u ožujku.

Posljedice će biti očite: sutra ujutro Sunce će ranije izaći, već u 6:32, ali će ranije i zaći – nestat će za obzorom u 16:40. Svijetli dio dana ranije će početi, ali i ranije završiti.

S prelaskom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun potrošnje električne energije. Struja će se po višoj tarifi od nedjelje obračunavati od 7 do 21, a po nižoj od 21 do 7 sati.

Vlakovi će noćas sat vremena stajati u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi se vozni red uskladio s novim računanjem vremena.

Obaveza upaljenih kratkih ili dnevnih svjetala na motornim vozilima, podsjećamo, vrijedi od 1. studenoga do 31. ožujka, bez obzira na datum promjene računanja vremena. Vozači motocikala i mopeda svjetla moraju imati upaljena cijele godine.

Što vi mislite?

Treba li ukinuti pomicanje kazaljki?

Zasad ništa od ukidanja

Pomicanje kazaljki sata dvaput godišnje aktualna je tema u posljednje vrijeme. Mnogi se na to žale, ponajviše zbog poremećaja u spavanju. Slijedom tih primjedbi Europska komisija još je 2018. godine predložila ukidanje izmjena ljetnog i zimskog računanja vremena, a Europski parlament prijedlog je usvojio godinu dana kasnije.

Zemljama članicama EU tada je prepušteno da svaka za sebe odaberu koje vrijeme žele zadržati: zimsko ili ljetno. Posljednje pomicanje kazaljki trebalo je biti u ožujku ili listopadu ove godine, ovisno o tome koje je računanje vremena pojedina država odabrala. Većina zemalja nije donijela formalnu odluku niti su se o toj temi usuglasili Vijeće EU i Europska komisija. Stvari, stoga, do daljnjega ostaju kakve jesu.

Što možda i nije tako loše. Hrvatska bi po svemu sudeći u slučaju ukidanja pomicanja kazaljki ostala na ljetnom računanju vremena, UTC + 2 sata. Ljeti bi stvari ostale kao i do sada, zimi bismo poslijepodne imali malo više Sunčeve svjetlosti. Sredinom zime, međutim, svitalo bi tek iza 8:30. “Od 18. studenog do 15. veljače prvo bi školsko zvono zvonilo prije izlaska Sunca”, obrazložila je svoj stav meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar. Ona smatra da bi ukidanje pomicanja kazaljki bilo problematičnije od sadašnjeg stanja.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW