Podijelite s nama svoje ‘spačke’ // Otkrijte zašto je 1. travnja magareći dan

13:01h
0
Prvotravanjska šala :)

Pazite se, danas je dan za ‘spačke’  i svi će svima pokušati podvaliti šalu, na koju će većina i nasjesti. No, od kuda podrijetlo prvog travnja, kao dana za šale? Nije pouzdano utvrđeno, ali postoje naznake da ima korijene u dalekoj povijesti.

Neki smatraju da potječe iz drvene Grčke ili Rima, kada su se na taj datum često organizirale masovne zabave za bogataše, ali i za siromahe.

Najučestalije je vjerovanje da dolazi iz srednjovjekovne Francuske, gdje se do 1564. Nova godina slavila baš na prvi april. Francuski kralj Karlo IX, tada je uveo novi kalendar, po kojem je početak nove godine s 1. travnja prebačen na 1. siječnja.

Kako se tada vijesti nisu šrile munjevitom brzinom kao danas, mnogi nisu znali da je datum proslave promijenjen, pa su dolazili na prvi april, a oni upućeniji su im se tada smijali i šalili se ne njihov račun. Neznalice su tada nazivali travanjskim ludama, a šale su se nastavile sve do danas.

U Mađarskoj je u prošlosti bilo tipično na taj dan poslati djecu da kupe komarčevu mast, guščje mlijeko ili žice za trubu.

U svijetu jedino Bavarci ovaj dan obilježavaju 1.svibnja,  a ne 1. travnja, jer je taj datum za njih nesretan pošto je prema vjerovanju tada rođen Juda, koji je izdao Isusa Krista.

I mnogi se mediji za prvi travnja znaju našaliti sa svojim čitateljima i slušateljima, a najpoznatiji je slučaj kada su mnogi Amerikanci mislili da je izvješće o potresu i tsunamiju 1. travnja 1946. na Aljasci i Havajima, gdje je izgubilo život 150 ljudi, bilo prvotravanjska šala.

Što se događalo na današnji datum:

 • 1924. – Adolf Hitler osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja puča
 • 1939. – Španjolski građanski rat okončan pobjedom Francovih nacionalista.
 • 1942. – Prvi oružani sukob ovdašnjih četnika i partizana, od kojih su većina bili dalmatinski. Hrvatske su partizane vodili Vicko Krstulović i Vice Buljan, (na pravoslavni Veliki četvrtak) u Marinkovcima, 10 km od Bosanskog Grahova prema Livnu.[1]
 • 1946. – Odigran prvi vječni derbi između Hajduka i Dinama.
 • 1979. – Ruholah Homeini proglasio Iran Islamskom republikom
 • 1991. – Samoproglašena vlada pobunjenih hrvatskih Srba na čelu s Milanom Babićem proglasila odvajanje od Hrvatske i priključivanje Srbiji.
 • 2001. – Slobodan Milošević, bivši predsjednik SR Jugoslavije, predao se snagama specijalne policije, kako bi mu se sudilo za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije.
 • 2001. – U Nizozemskoj sklopljen prvi zakonski istospolni brak.
 • 2002. – Nizozemska postala prva zemlja na svijetu koja je legalizirala eutanaziju.
 • 2007. – Hrvatska vaterpolska reprezentacija osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu.
 • 2009. – Hrvatska i Albanija ulaze u NATO.

Podijelite s nama svoje provotravanjske šale, a najboljoj, najsmiješnijoj i najzanimljivijoj, posvetit ćemo cijeli članak pa nek svima bude zabavno i veselo!

Komentirajte što ste kome smjestili!

čitam...