novac

Podižete gotovinu u poslovnicama? E pa banke sad uvode naknadu za to, evo koje i koliko

Napominju kako klijenti mogu bez naknade podizati novac na svim njihovim dobro rasprostranjenim bankomatima. Također, na raspolaganju su im i brojne transakcijske usluge putem mobilnog i online bankarstva.

17:32h
0
Financije
Foto: Ivan Brkić

Zagrebačka i OTP banka uvele su novost na domaće bankarsko tržište. U obje banke uskoro se neće moći podići gotovina na šalteru u poslovnici bez plaćanja naknade, no postoje iznimke, piše tportal. U najvećoj domaćoj banci, Zabi, naknada je uvedena još u rujnu, dok ju OTP uvodi krajem studenog, a istražene su i ostale velike banke planiraju li ovaj potez kojim zapravo žele rasteretiti poslovnice i gurnuti klijente prema bankomatima i digitalnom bankarstvu.

U Zagrebačkoj banci rekli su da su naknadu za gotovinske isplate u poslovnici banke uveli još 20. rujna, pri čemu ističu da se naknada ne naplaćuje nijednom klijentu koji u Zabi ima ugovoren korisnički paket usluge. Naknada se ne naplaćuje niti za isplate s kunskih računa za zaštićena primanja i računa s ugovorenim skrbnikom.

Cijena usluge inače iznosi 1,95 kuna po transakciji. No, napominju kako klijenti mogu bez naknade podizati novac na svim njihovim dobro rasprostranjenim bankomatima. Također, na raspolaganju su im i brojne transakcijske usluge putem mobilnog i online bankarstva.

OTP-u, koji uvodi naknadu za gotovinske isplate kuna 22. studenog, kažu da će ta usluga do iznosa od 500.000 kuna iznositi četiri kune po isplati, odnosno sto kuna za transakcije više od 500.000 kuna. Naknada se neće naplaćivati za gotovinske isplate manje od 100 kuna dnevno, isplate s računa za zaštićena primanja i računa kojima raspolaže skrbnik/zakonski zastupnik poslovno nesposobnog korisnika računa.

PBZ za sada ne naplaćuje naknadu za isplatu gotovine građana u poslovnicama, međutim razmatra se mogućnost uvođenja takve naknade. Evo kako to pravdaju: digitalni i drugi alternativni kanali mijenjaju način poslovanja banaka koje usklađuju svoje poslovanje s potrebama i navikama klijenata.

Raiffeisen banka, Sberbanka, Erste, Addiko i Hrvatska poštanska banka ne naplaćuju ovu naknadu niti im je u planu njeno uvođenje, potvrdile su za tportal.

čitam...
Loading...