Staro i mlado

Podravci i Prigorci pohrlili na sezonski rad na Jadran, evo što se najviše traži

07:00h
0
Ilustracija // Foto: Ingimage

Kao što se može i pretpostaviti, sezonski poslovi gotovo isključivo traže se na Jadranu, a prevladava ugostiteljski sektor.

Kao i većina nezaposlenih Hrvata, i Podravci i Prigorci čekaju ljetne mjesece kako bi sezonskim poslom barem malo popunili budžet i olakšali si svakodnevicu.

Kao što se može i pretpostaviti, sezonski poslovi gotovo isključivo traže se na Jadranu, a prevladava ugostiteljski sektor.

– Do 22. lipnja ove godine, na sezonski rad na more otišlo je 165 osoba s područja Koprivničko-križevačke županije, a broj će se do kraja ljeta vjerojatno popeti na 350  – otkrio nam je Dražen Ištvanović iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog ureda Križevci.

Organizirane su i motivacijske radionice za sezonsko zapošljavanje na kojima je prisustvovalo 300-tinjak osoba, no teško je reći koliko njih će zaista potražiti posao.

Što se tiče konkretnih djelatnosti i zanimanja, ljudi iz županije u velikoj većini pronalaze sezonski posao u hotelijerskom, odnosno uslužnom sektoru, nakon čega s velikim zaostatkom dolaze ostala područja kao što su administracija i trgovina.

Ilustracija // Foto: Arhiva ePodravina.hr
Mnogi će plažu zamijeniti poslom // Foto: Arhiva ePodravina.hr

– Najviše se osoba zaposlilo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, njih 127, zatim u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, 13 osoba, i u trgovini na veliko i na malo 11 osoba – navodi naš sugovornik.

Tako je posao pronašlo 30 sobarica, 21 konobar, 18 kuhinjskih radnika, 14 čistačica, 11 pomoćnih konobara i osam prodavača.

U medijima se najčešće potencira mišljenje da na sezonski rad odlaze uglavnom mladi, a podaci iz županije pokazuju da to doista i jest tako, no vjerojatno u puno manjoj mjeri nego što bismo očekivali.

– Na moru se zapošljavaju osobe svih dobnih skupina. Najviše je bilo zaposlenih u dobi od 25-29 godina, njih 31.  Od 20 do 24 godine starosti zaposlilo se 30 osoba te od 30-34 njih 22 – kaže D. Ištvanović.

Podaci pokazuju da su zastupljene zaista sve dobne skupine, od onih starih 15-19 godina kojih je 13, pa do deset već iskusnih radnika u dobi od 55 do 59 godina.

– Prosječan broj osoba s ovog područja koje se zaposle na moru tijekom ljeta je oko 350. Posljednje tri godine dolazilo je do povećanja broja zaposlenih na sezonskim poslovima na moru, a nadamo se da će tako biti i ove godine – zaključio je naš sugovornik.

 

 

čitam...