STANJE U ŽUPANIJI

Podravcima i Prigorcima brak sada nije ni nakraj pameti, broj vjenčanja od dolaska koronavirusa nezapamćen je

No, istina je da ni nakon 4. svibnja, vjenčanja neće biti kao prije, mjere će se i dalje poštivati, ipak su to događaji na kojima je znalo biti stotine ljudi.

21:30h
0
Vjenčanja u doba korone // Ilustracija
Vjenčanja u doba korone // Ilustracija

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluke o načinu sklapanja brakova i životnih partnerstva te održavanju sprovoda u vrijeme rizika od zaraze koronavirusom.

Te odluke donesene su 20. ožujka, a kako sada stvari stoje, trajat će minimalno do 4. svibnja. Podsjetimo, što se tiče brakova i životnih partnerstava, oni se mogu održati isključivo u krugu najuže obitelji te službene osobe ili predstavnika vjerske zajednice, poštujući mjere i upute koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

– Nijedan od sudionika ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije – upozorili su još u ožujku iz Stožera. Naravno, obustavljaju se održavanja bilo kakvih svadbenih svečanosti.

Ilustracija // Foto: IngImage
Ilustracija // Foto: IngImage

Priupitali smo matične urede u Koprivničko – križevačkoj županiji kakva je brojčana situacija kada su vjenčanja u pitanju, i priznajemo da smo se iznenadili.

Uspoređujući siječanj i veljaču 2019. godine s 2020. godinom, nema prevelike razlike. Vjenčanja su se održavala. Tako je u siječnju 2019. na području županije bilo ukupno 18 vjenčanja, dok je u 2020. godini svoj savršeni dan imalo 12 parova. Što se tiče veljače, prošle godine održano je ukupno 17 vjenčanja, dok je ove godine održano deset više, odnosno 27.

No, kako smo zakoračili u ožujak 2020., situacija se počela mijenjati. Naime, upravo su kraj ožujka i travanj u kontinentalnom dijelu Hrvatske poznati kao svojevrsni početak sezone na kontinentu s obzirom na to da tada počinju prve pričesti, krizme, a povećava se i broj vjenčanja. U ožujku 2019. godine uočava se porast vjenčanja naspram siječnja i veljače, tko da je u trećem mjesecu prošle godine na području županije u matičnim uredima bilo sveukupno 23 vjenčanja.

No, ove godine, situacija je drugačija. U Koprivnici su održana dva vjenčanja, u Križevcima tri, kao i u Đurđevcu, što ukupno daje brojku od osam vjenčanja na području županije u ožujku 2020. godine.

Ilustracija // Twenty20

Kada pogledamo travanj prošle godine, u odnosu na tri prethodna mjeseca, očit je porast vjenčanja, tako da su u četvrtom mjesecu prošle godine, zabilježena 32 vjenčanja. Ove godine u travnju se vjenčao samo jedan jedini zaljubljeni par s križevačkog područja, a do kraja travnja nema “bukiranih” datuma.

Iz ovih podataka očigledno je da je opao broj vjenčanja u županiji, no i u ostatku Hrvatske je tako. Puno je parova koji su zbog koronavirusa pomaknuli datume vjenčanja.

No, istina je da ni nakon 4. svibnja, vjenčanja neće biti kao prije, mjere će se i dalje poštivati, ipak su to događaji na kojima je znalo biti stotine ljudi.

– Morat će biti osigurane mjere socijalne distance. Neće moći biti deset ljudi za stolom, to je nemoguće – uvjeren je Krunoslav Capak,  ravnatelj HZJZ-a.

čitam...