Podravka je lani otpisom kamata kupcima izgubila 15 milijuna kuna?

20:07h
0
Snimio: Marijan Sušenj

Podravka je prošle godine otpisala oko 15 milijuna kuna kamata zaračunatih kupcima koji nisu na vrijeme platili svoje račune.

To tvrdi izvor iz vrha tvrtke te dodaje da je taj novac oprošten najznačajnijim kupcima:

– Novac je “ispario” u sektoru prodaje na svim tržištima, no najviše na domaćem. Kamate mogu otpisati samo članovi Uprave ili izvršni direktori, što su i činili kako bi održali dobre odnose sa trgovačkim lancima i drugim najvećim poslovnim suradnicima, što bi moglo biti vrlo štetno za tvrtku jer su time manji kupci stavljeni u neravnoparavn položaj. Gubitak nije nezakonit, nego je rezultat loših poslovnih odluka i loših ugovora s kupcima, koje već godinama sklapaju isti ljudi. Postavljaju se “premekano”, a kad dođe do problema u naplati previše su popustljivi, no za to ne snose posljedice – rekao nam je sugovornik te naglasio da je taj manjak neprihvatljiv i morat će vrlo brzo doći na dnevni red Nadzornog odbora.

A morat će se raspravljati i o marketinškim ulaganjima koji su preveliki u odnosu na dobit te načinu sponzoriranja, primjerice, sportskih klubova, nastavio je sugovornik:

– Nisu sva sponzorstva knjigovotstveno zabilježena. S kupcima se dogovara da dio troškova priprema rukometašica ili račune koje predstavnici Podravke naprave dok sa sportašima putuju na gostovanja plaćaju oni, a tvrtka im za uzvrat otpisuje kamate i daje druge novčane pogodnosti. Zna se da se novac na sumnjivi način troši i na najam poslovnih prostora te u drugim poslovima, pa će se vodstvo tvrtke vrlo brzo morati pozabaviti i tim problemom.

Miroslav Vitković, prvi čovjek Podravkine Uprave, za otpis kamata kaže da je uobičajena poslovna praksa. Je li se tvrtka lani zbog toga oprostila od 15 milijuna kuna nije znao reći, no odbija tvrdnju da je taj gubitak posljedica mutnih poslova:

– Po tvrtkinom pravilniku član Uprave ili izvršni direktor smije kupcu otpisati najviše trećinu kamata, a ako je taj postotak veći treba odobrenje svih članova Uprave. Nije samo bitno koliko je kamata Podravka otpisala, nego koliko uspije naplatiti. A ide nam odlično, jer na računu tvrtke završi 70% potraživanja u roku od najviše 80 dana, s time da 80% naplatimo u novcu, a samo 20% su kompenzacije.Miroslav Vitković, prvi čovjek Podravkine Uprave. Snimio: Marijan Sušenj

Da bi se spriječile nepravilnosti bilo kojem dijelu raspolaganja tvrtkinim novcem uvedena je obaveza da svaku novčanu transakciju veću od 20 tisuća kuna moraju potpisati dva člana Uprave, a ako je iznos veći potpisati se moraju svi članovi Uprave, izdvojio je Vitković i dodao je Podravka financijski stabilna, što potrđuje isplata 37 milijuna kuna otpremnina samo prošli mjesec, osam milijuna kuna božićnice isplaćene radnicima i osiguran novac za plače za siječanj.

Za sutrašnju sjednicu Nadzornog odbora Vitković je, pak, kazao da će biti izborna te da će se razgovarati o novcu deponiranom u mađarskoj OTP banci:

– Ustavni sud je odbio odluku članova NO-a da  tvrtkina Uprava nema predsjednika i zato ga na prvoj sjednici moramo izabrati. OTP banka nam, pak, ni nakon prošlotjednog sastanka ne želi dati uvid u ugovor o deponiranju 6,2 milijuna eura Podravkinog novca. Spremni su nam pokazati samo dio ugovora, što daje naslutiti da tu ima još nekakav dogovor za koji ne znamo, no samo pod uvjetom da potpišemo izjavu o tajnosti kojom bi se obvezali da za svako curenje podataka u javnost platimo milijune eura kazne, što je neprihvatljivo. Stoga će Nadzorni odbor i Uprava zajedno odlučiti hoće li se prema OTP banci krenuti tužbom, a posla će vjerojatno biti i za međunarodne institucije.