Podravka kupila ljubljansko Žito, cijena 33 milijuna eura

13:04h
0
Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke

Podravka je danas u Ljubljani s konzorcijem prodavatelja sklopila Ugovor o stjecanju dionica društva Žito, ljubljanske prehrambene industrije. Riječ je o jednom od najvećih i najpoznatijih prehrambenih proizvođača u Sloveniji koji ima i vrlo veliku prepoznatljivost na tržištima jugoistočne Europe, priopćeno je iz koprivničke kompanije.

Konzorcij prodavatelja čine Slovenski državni holding d.d. te Modra zavarovalnica, d. d., KD Kapital, d. o. o., KD Skladi, d. o. o., Adriatic Slovenica, d. d. i NLB Skladi, d. o. o. Podravka bi za cijenu od 180,1 eura po dionici trebala steći većinski paket od 51,55 posto redovnih dionica žita, a ukupna cijena je 33.027.818 eura.

Iz Podravke navode kako će ovom akvizicijom konsolidirati svoj položaj te postati lider u nekoliko dodatnih kategorija proizvoda, čime se značajno poboljšava tržišna pozicija.

Nakon završetka ove transakcije Grupa Podravka će se svrstati u sam vrh prehrambene industrije na tržištu Slovenije sa ukupnim prihodom na godišnjoj razini od oko 900 milijuna kuna. Ukupni konsolidirani godišnji prihod Grupe Podravka će nakon preuzimanja Žita iznositi oko 4,5 milijardi kuna.

– Akvizicijom Žita stvaramo novog prehrambenog lidera na tržištu Slovenije sa značajnim potencijalom rasta na brojnim tržištima na kojima je Podravka prisutna. Ovo predstavlja snažan iskorak u internacionalizaciji poslovanja, pri čemu tržište Slovenije postaje jedno od Podravkinih najznačajnijih tržišta. Žito je kompanija s vrlo kvalitetnim proizvodima, prepoznatljivim markama, uređenim sustavom poslovanja te marljivim i sposobnim zaposlenicima koji su sve to godinama stvarali. Namjera nam je prije svega učiniti ovu kompaniju još uspješnijom i boljom te iskoristiti sve sinergijske učinke koje smo u ovom spajanju prepoznali – izjavio je prilikom današnjeg potpisivanja ugovora Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke.

Podravka i Žito imaju vrlo komplementaran asortiman proizvoda, riječ je o prehrambenim proizvodima koji imaju sličan model proizvodnje, prodaje, promocije, distribucije i logistike. Žito u svome portfelju ima široku paletu prepoznatljivih marki proizvoda, koje drže ili vodeću ili pak drugu poziciju na tržištu, poput krovne marke Žito (brašno i pekarski proizvodi), potom Zlato polje (riža, tjestenina, mlinarski proizvodi), Maestro (monozačini), 1001 Cvet (čajevi), Natura (žitarice i mahunarke), Gorenjka (čokolada), Šumi (bomboni).

U koprivničkoj kompaniji naglašavaju kako se proširenjem poslovanja u komplementarnim grupama proizvoda stvaraju mogućnosti proizvodnih i prodajno-marketinških sinergija, čime se poboljšava efikasnost poslovanja obje kompanije te povećava njihova konkurentnost. Također naglašavaju kako se ovime otvara mogućnost prodaje proizvoda Žita kroz prodajno-distributivnu mrežu Podravke u više od 20 zemalja svijeta.

Očekuje se da će Podravka ovu akviziciju financirati dokapitalizacijom u kojoj bi sudjelovali mirovinski fondovi, čime bi se vlasnički udio države u kompaniji smanjio na razinu ispod 25 %.

čitam...